Ghidul Sistemului de Garanție-Returnare în România. Cum faci să nu pierzi 50 de bani cu fiecare ambalaj din plastic, sticlă sau metal

Începând cu 30 noiembrie, va fi funcțional Sistemului de Garanție-Returnare ( SGR) ceea ce înseamnă că românii vor plăti o garanție de 0,50 lei atunci când vor cumpăra o băutură de la un comerciant. Pentru a-și recupera banii, trebuie să recicleze recipientul băuturii în aparatele special amenajate în magazine sau la vânzător. Recuperarea garanției va fi valabilă, după 30 noiembrie, doar pentru ambalajele cu sigla Ambalaj cu garanție. Până la 30 iunie 2024, în piață vor putea circula ambele tipuri de ambalaje, cu sigla SGR, adică purtătoare de garanție, și fără siglă SGR, pentru care nu se percepe garanție.
Alina Stanciu - joi, 09 nov. 2023, 12:21
Ghidul Sistemului de Garanție-Returnare în România. Cum faci să nu pierzi 50 de bani cu fiecare ambalaj din plastic, sticlă sau metal

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) se lansează oficial în România pe 30 noiembrie 2023 și implică un sistem prin care românii vor trebui să plătească o garanție de 50 de bani atunci când cumpără de la magazin băuturi în recipiente de  sticlă, plastic sau metal cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri inclusiv.

Garanția se poate recupera prin reciclarea respectivelor ambalaje într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, adică în orice magazin din România, indiferent unde a fost achiziționat produsul. În schimbul ambalajului gol, clientul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial.

Mai exact, în magazinele unde se preiau recipientele manual, clientul va primi garanția înapoi în numerar.

În supermarketuri, unde se folosesc, de cele mai multe ori, echipamente automate pentru colectarea recipientelor, clientul va returna ambalajul la aparat (RVM) și va primi un voucher, care poate fi utilizat în magazin, la efectuarea cumpărăturilor sau se poate schimba la casă (sau la un punct special amenajat) pentru obținerea de numerar, în cazul în care consumatorul nu dorește să utilizeze voucherul de garanție doar în acel magazin.

Nu este necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs  a fost cumpărat din locația unde este lăsat ambalajul.

Printr-o analogie foarte simplă, Sistemul de Garanție – Returnare este similar cu utilizarea cărucioarelor de cumpărături în supermarketuri – clientul împrumută căruciorul în baza unei garanții de 50 de bani și, ulterior, după finalizarea cumpărăturilor, pentru a recupera garanția, trebuie să returneze căruciorul.

Practic, pașii de respectat sunt următorii

  1. Căutăm în magazine etichete cu simbolul „Ambalaj cu garanție” și plătim garanția de 50 de bani.
  2. Returnăm ambalajele în stare intactă la un punct de returnare.
  3. Recuperăm garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj

Nu toate ambalajele poartă garanția de 50 de bani

Fiind la început, SGR va avea începând cu 30 noiembrie următoarea particularități: nu toate ambalajele vor putea fi returnate spre reciclare, pentru că nu toate au sigla „Ambalaj cu garanție”. De altfel, pentru ambalajele fără siglă nici nu se va percepe taxa de 50 de bani.

Produsele în ambalaje non-SGR, care se află, deja, în stocul producătorilor sau al comercianților, mai pot fi comercializate până la data de 30 iunie 2024. Începând cu data de 1 iulie 2024, nu se vor mai putea introduce pe piață produse care intră sub incidența SGR, fără să fie inscripționate cu logoul și codul de bare specific. Așadar, în perioada de început a SGR în România, vom avea un volum mai mic de ambalaje SGR pe piață acesta depinzând de epuizarea stocurilor existente.

Astfel, recuperarea garanției va fi valabilă, după 30 noiembrie, doar pentru ambalajele cu sigla Ambalaj cu garanție.

Aceste produse cu siglă, parte din SGR, vor ajunge treptat pe rafturile magazinelor, într-o perioadă de câteva luni după lansarea Sistemului de pe 30 noiembrie, în funcție de stocurile de produse în ambalaje non-SGR existente în piață.

„RetuRO recomandă tututor românilor să nu își facă provizii de ambalaje înainte de lansarea SGR. Acestea nu vor fi acceptate în punctele de returnare, nefiind marcare cu logo-ul ce atestă că sunt purtătoare de garanție. Ambalajele non-SGR vor putea fi returnate, în continuare, prin metoda de colectare selectivă clasică, utilizată și până acum pentru recuperarea ambalajelor de toate tipurile, în punctele de colectare tradiționale”, anunță RetuRO, administratorul SGR.

Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific – Ambalaj cu garanție. Mai multe detalii pot fi consultate și în videoclipul informativ, disponibil pe canalul de YouTube RetuRO.

Unde și cum se returnează ambalajele?

Pentru a fi returnate, RetuRO recomandă ca ambalajele să fie intacte, nedegradate și nedeformate, adică să nu fie sparte, turtite sau presate, pentru ca ele să poată fi scanate după formă și dimensiuni de automatele de colectare sau de echipamentele de numărare și sortare.

De asemenea, recipientele trebuie sa fie golite complet, nu curate în sensul de a fi spălate. Orice cantitate de lichid care rămâne în aceste recipiente le afectează greutatea și există posibilitatea ca ele să fie refuzate de echipamentele automate, atunci când sunt scanate și cântărite.

Desigur, există o marjă de greutate, dar este recomandat ca ambalajele de băuturi să fie golite complet, pentru a fi siguri de recuperarea garanției.

Eticheta trebuie să fie vizibilă și intactă pentru că aceasta va avea imprimate simbolul SGR și codul de bare specific. În lipsa acestor elemente de identificare, ambalajele nu beneficiază de garanție și nu pot fi preluate prin Sistemul Garanție-Returnare.

 RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...