„Într-un fel sau altul, toate companiile luptă pentru supravieţuire, bineînţeles că această luptă este diferită de la companie la companie, în funcţie de industria în care activează, de mărimea companiei şi de stadiul de dezvoltare. Dar un lucru comun care este foarte clar este că nevoia de digitalizare este mai mare ca oricând. Însă, nu orice fel de digitalizare, ci digitializare în condiţii de securitate cibernetică pentru că fiind într-o situaţie în care un număr din ce în ce mai mare de angajaţi lucrează de acasă, riscurile la care se expun aceste companii sunt din ce în ce mai mari”, spune Ghiman.
El a explicat că procentul de 20% dintre companiile din studiu care spun că sunt neafectate de criză activează în domenii precum agricultura sau servicii financiare. Pentru restul de 80%, Telekom le propune diferite soluţii tech pentru a trece mai uşor peste această perioadă.
„În acestă perioadă se vede mai mult ca oricând cât de mult impactează tot ce înseamnă comunicaţii şi tehnologie viaţa noastră de zi cu zi. Pe lângă eforturile pe care toţi angajaţii Telekom le fac pentru a păstra reţelele la cel mai înalt standard de calitate, noi discutăm cu clienţii noştri zilnic ca să înţeleagă cum pot instrumentele pe care le punem la dispoziţia lor să îi ajute rapid să trecă din offline în online astfel încât să îşi servească clienţii cât mai bine”, a explicat directorul Telekom România.
Acesta spune că invită şi încurajează toate companiile din România să folosească instrumentele pe care Telekom le pune la dispoziţia lor.
„Sfătuiesc toate companiile să îşi aleagă cu mare grijă partenerii care le sunt alături şi care le sunt alături în această perioadă pentru că este mai important decât oricând”.
Cererea de servicii IT a crescut semnificativ
Potrivit lui Ghiman, există „extrem de multe industrii şi domenii” unde cererea de servicii şi soluţii IT a explodat în acest moment. De asemenea, traficul de voce şi de internet a crescut, în linie cu estimările ANCOM, cu „zeci de procente”.
„Dacă vorbim de Work from Home, tot ce înseamnă aplicaţii de colaborare, sisteme de video conferinţă, comunicaţie securizată fixă sau mobilă pentru industrii neafectate, au explodat în toată această perioadă”, spune oficialul companiei.
Pe de altă parte, există companii afectate de criză dar care s-au reorentiat, cum ar fi restaurantele care acum fac livrări la domiciliu şi au nevoie în continuare de servicii de telecomunicaţii. Mai există o categorie şi anume, mici firme, inclusiv din zona de retail, care, de asemenea, au nevoie în continuare de soluţii de comunicaţii pentru că au sisteme alarmă, video, de protecţie şi pază.
Însă, sunt şi companii, puţine la număr în prezent, care şi-au închis activitatea de tot şi solicită suspendarea serviciilor. Dacă nu există nicio altă variantă prin care pot fi ajutate cu soluţiile Telekom, se poate ajunge inclusiv la situaţia în care pe o perioadă limitatî de timp, serviciile respective sunt suspendate.
Ghiman a precizat că numărul companiilor care spun că nu îşi pot plăţi factura este mic.
„Discuţiile noastre cu clienţii noştri sunt pozitive şi constructive şi avem şansa să rămână la acelaşi nivel cu atât mai mult, cu cât această perioadă de criză se va scurta”.
Potrivit lui Ghiman, câteva mii de companii care au subscris la serviciul „Continuitatea Afacerii”, prin care e poate achiziționa, cu reducere 100%, pentru trei luni, un pachet format din conectivitate mobilă nelimitată, voce și internet 4G, soluții de securitate Norton Security Online pentru dispozitive, dar și aplicații pentru organizarea de audio și videoconferințe de la partenerii strategici, Cisco și Microsoft.