Ghinea: Fondurile UE sunt o şansă pentru România şi MFE trebuie să se concentreze pe modernizare, nu pe verificatul de hârtii
În opinia acestuia, fondurile europene sunt o şansă de modernizare pentru România şi Ministerul Fondurilor Europene trebuie să se concentreze pe modernizare, nu pe verificatul de hârtii.
‘Miercuri, 27 aprilie, domnul Cristian Ghinea a fost învestit în funcţia de ministru al Fondurilor Europene. Priorităţile pe care le va urmări ministrul se axează pe două direcţii principale: rezolvarea problemelor urgente, esenţială pe termen scurt, şi eficientizarea unor proceduri, cu impact pe termen mediu şi lung. Problemele urgente pe care se va concentra activitatea ministerului se referă la închiderea în condiţii optime a programelor operaţionale 2007 – 2013 şi lansarea în cel mai scurt timp a apelurilor pe noua perioadă de programare 2014 – 2020’, se menţionează într-un comunicat al ministerului de resort, remis miercuri AGERPRES.
Eficientizarea unor proceduri în abordarea şi gestionarea fondurilor europene, vizată de ministrul Cristian Ghinea, va include mai mulţi paşi, primul fiind introducerea costurilor simplificate.
‘Voi aplica principiul debirocratizării şi simplificării procedurilor şi în domeniul fondurilor europene, principiu pe care l-am abordat prin iniţiativele demarate la Cancelaria Prim-Ministrului. Vom introduce costuri simplificate pentru un număr cât mai mare de cheltuieli, astfel încât statul să nu mai consume resurse pentru a controla hârtii, ci să se concentreze pe urmărirea impactului proiectelor. Fondurile europene sunt o şansă de modernizare pentru România şi acest minister trebuie să se concentreze pe modernizare, pe ce lăsăm în urmă, nu pe verificatul de hârtii. Propunem un parteneriat societăţii şi beneficiarilor: să dezvoltăm împreună România. Sunt conştient de întârzierile acumulate, promit oamenilor predictibilitate: vom discuta împreună un calendar realist al lansărilor de ghiduri şi ne vom ţine de acel calendar’, a declarat ministrul Cristian Ghinea.
Acesta a adăugat că, în perioada imediat următoare, va pune bazele unui mecanism de transparenţă şi monitorizare prin care societatea civilă şi mediul academic să urmărească fiecare proiect de dimensiune mare implementat de instituţiile publice.
Cristian Ghinea a depus, miercuri, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Fondurilor Europene, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.
Miercuri, şeful statului a semnat decretul privind numirea lui Cristian Ghinea în această funcţie. El o înlocuieşte pe Aura Răducu, care şi-a depus demisia luni, la solicitarea premierului
Cristian Ghinea s-a remarcat ca expert în politici europene în calitate de fondator şi director al think-tank-ului Centrul Român de Politici Europene (CRPE). A scris editoriale pentru revista Dilema Veche pe teme de politică europeană şi internaţională. CRPE a publicat, sub conducerea sa, numeroase analize şi rapoarte pe diferite teme din zona afacerilor europene, spre exemplu: ‘Suntem în grafic la investirea banilor UE? 2010: primul bilanţ’; ‘Bugetul UE: Ce se schimbă, ce rămâne şi ce câştigă România’; ‘Dezvoltare regională: România are nevoie de zone urbane funcţionale’.
De asemenea, Cristian Ghinea a lucrat ca expert în peste 20 de proiecte în domeniile: politici europene anticorupţie, integritate publică, reprezentarea României la nivelul Uniunii Europene, iniţiative pe relaţia cu Republica Moldova.
A absolvit Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative şi deţine un master în Guvernare Europeană la London School of Economics (LSE), universitate aflată în top 10 academic mondial în ştiinţe sociale.
În 2012 a publicat cartea ‘Eu votez DNA! De ce merită să apărăm instituţiile anti-corupţie?’ şi, de asemenea, este autor şi co-autor al altor peste 30 rapoarte din domeniile afacerilor europene.