Ghinion: Când vine apă multă pe Dunăre, cea mai mare hidrocentrală din România funcționează la doar 60% din capacitate

După o primăvară și o vară secetoase, care au redus drastic producția de energie hidroelectrică, prognoza arată că în perioada următoare, debitele Dunării vor fi foarte mari, deci ar fi trebuit ca și producția de energie electrică să crească. Din păcate însă, la hidrocentrala Porțile de Fier 1, cea mai mare din România, din șase hidroagregate două sunt oprite, iar un al treilea funcționează la jumătate din putere.
Mihai Nicuţ - mie, 18 sept. 2024, 22:54
Ghinion: Când vine apă multă pe Dunăre, cea mai mare hidrocentrală din România funcționează la doar 60% din capacitate

Debitul Dunării, la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, va creşte semnificativ în perioada următoare, până la 8.000 mc/secundă, mult peste media multianuală a lunii septembrie, arată prognoza publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor ieri. Conform hidrologilor, media multianuală a lunii septembrie este stabilită la 3.800 mc/secundă.

Așadar, pe Dunăre va curge mai multă apă, ceea ceea ce, în teorie, ar aduce o creștere semnificativă a producției de energie electrică din surse hidroelectrice (în afara apariției unui fenomen de “cădere” redusă) în condițiile în care cea mai mare hidrocentrală din România este cea de la Porțile de Fier 1. Ea are șase grupuri, aproximativ 194 MW fiecare, în total 1.166 MW.

Problema este că, potrivit datelor Transelectrica, din cele șase grupuri, două nu funcționează, iar unul dintre ele funcționează la o putere redusă la jumătate. Astfel, un grup este oprit de la începutul anului 2024 și va rămâne așa până în februarie 2025. Motivul comunicat de producător către Transelectrica fiind “Lucrari de tip LN3 – inlocuire bucse ghidare distribuitor”. Un al doilea grup funcționează la o putere redusă, de doar 100 MW, aproape jumătate din capacitate, până la sfârșitul anului. “Reducere de putere 94.4MW. Functionare la P=100MW, din cauza problemelor aparute in sistemul de reglaj al turbinei”, este explicația.

Retragerea și reducerea de putere pomenite mai sus au fost decise la începutul acestui an și am scris despre asta AICI

În plus față de aceste două grupuri, un alt grup este în revizie tehnică între 9 septembrie și 10 octombrie, după cum arată datele Transelectrica.

Așadar, la Porțile de Fier 1 nu este disponibilă o putere totală de circa 480 MW, în momentul în care Dunărea are acest debit mare. Aproape egală, de exemplu, cu cea a tuturor termocentralelor din București, la nivel de putere instalată.

Adică hidrocentrala de la Porțile de Fier 1 funcționează la doar 60% din capacitate, acum.

O problemă veche

Am întrebat Hidroelectrica la începutul anului care sunt motovele pentru care un grup este oprit pentru mai mult de un an iar al doilea funcționează la jumătate din putere tot anul 2024. Mai jos, întrebările și răspunsurile de atunci ale companiei:

“De ce este retras HA1 (hdroagregatul nr. 1) până la data de 14 februarie 2025?

HA1 este retras din august 2022 ca urmare a constatării unui defect la circuitul de reglaj  al paletelor rotorului turbinei. În prezent se derulează expertiza tehnică a componentelor turbinei, fiind transportate la UCM Reșița repere ale acesteia. Termenul estimat pentru redarea în exploatare a HA 1 este de 14 februarie 2025, însă compania face toate demersurile necesare pentru reducerea timpilor de repunere în funcțiune.

De ce HA4 funcționează cu limitare de putere?

În cazul grupului 4 au fost depistate – în aceeași perioadă cu HA1, probleme de natură similară și, pentru a evita indisponibilizarea de durată a ambelor hidroagregate, s-a luat decizia ca acesta să funcționeze cu încărcare parțială și fără reglaj secundar, pentru a limita uzura. În cazul HA4 sunt în curs de derulare activitățile de pregătire a unei lucrări de mentenanță de nivel superior în vederea scurtării la minim a timpilor de intervenție, respectiv a perioadei de indisponbilitate. Lucrările urmează a fi executate în funcție de debitele afluente”

Aminim că procesul de modernizare a centralei de la Porțile de Fier, unul dintre cele mai mediatizate din România în perioada postdecembristă, și care ar fi costat în final un miliard de euro, a preupus creșterea puterii instalate pe fiecare grup, de la de la 174 la 194 MW. Ulterior, din motive tehnice (modificarea profilului palei de la rotor a generat probleme de cavitaţie), au apărut numeroase probleme, a fost nevoie de opriri ale grupurilor pentru lucrări suplimentare, și au fost foarte multe procese între Hidroelectrica și consorțiul căruia i-a fost atribuit contractul.

Acum, Hidroelectrica este în poziția de a putea rezolva probabil “in-house” problemele de la Porțile de Fier, în condițiile în care a cumpărat ce mai este viabil din fosta UCM Reșița, unitate care tradițional producea și repara turbine hidro. UCMR, cea mai veche unitate industrială din România, a intrat în insolvență, și, după ce a fost cumpărată de Hidroelectrica, a fost rebotezată și se numește “Uzina de Construcții Mașini Hidroenergetice S.R.L”.

Hidroelectrica garantează că nu vor fi probleme legate de potențiale inundații

Dacă din punct de vedere al producției de energie lucrurile stau cum ați citit mai sus, din punct de vedere al unor posibile probleme legate de apa prea multe care va curge pe Dunăre, Hidroelectrica dă asigurări că totul va fi în regulă.

„Debitul estimat în perioada imediat următoare pentru zona Porţile de Fier nu este unul excepţional, ci corespunde cantitativ cu debitul mediu al lunii aprilie în anul mediul hidrologic, situaţie pentru care nu sunt necesare pregătiri tehnice deosebite. După o perioadă secetoasă, în care debitul Dunării era extrem de scăzut cu câteva zile în urmă, societatea se pregăteşte pentru optimizarea producţiei şi valorificarea aportului hidrologic prognozat. În plus, în această perioadă se finalizează lucrări de mentenanţă planificată la centrala hidroelectrică Porţile de Fier I, lucrări care vor creşte gradul de disponibilitate al hidroagregatelor”, au transmis reprezentanții companie,i la solicitarea AGERPRES.

Hidroelectrica precizează că a fost constituit un grup de lucru la nivelul societăţii pentru monitorizarea debitului fluviului Dunărea.

„Menţionăm că viiturile sunt fenomene naturale frecvente, iar societatea are proceduri specifice pentru situaţii de urgenţă şi un mod de acţiune prestabilit pentru diverse scenarii, personalul fiind periodic instruit în acest sens. Debitele actuale nu impun intrarea în regim de ape mari. Modul de exploatare se face în conformitate cu reglementările în vigoare şi modul de colaborare statutat cu partenerul sârb”, au subliniat reprezentanţii Hidroelectrica.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România şi furnizează servicii tehnologice esenţiale pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania operează 187 de centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW şi, în plus, deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Te-ar mai putea interesa și
Inundațiile din Europa au provocat dezastru și în bugetele țărilor afectate. Care sunt pagubele în România
Inundațiile din Europa au provocat dezastru și în bugetele țărilor afectate. Care sunt pagubele în România
Inundațiile din Europa Centrală și de Est au adus pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante, estimările ridicându-se la sume de miliarde de Euro, inclusiv în privința......
CNSP a modificat în scădere la 2,8% prognoza de creştere economică pentru acest an
CNSP a modificat în scădere la 2,8% prognoza de creştere economică pentru acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere la 2,8%, de la 3,4% anterior, proiecţia de ...
CSAT: România – direct interesată de producţie militară pe teritoriul propriu, măsuri suplimentare de combatere a ameninţărilor de securitate
CSAT: România – direct interesată de producţie militară pe teritoriul propriu, măsuri suplimentare de combatere ...
România este direct interesată ca pe teritoriul naţional să existe capacităţi industriale care să poată asigura producerea ...
Hidroelectrica se concetrează pe retehnologizarea grupurilor existente. “Durata de viață a echipamentelor crește cu 40 de ani”
Hidroelectrica se concetrează pe retehnologizarea grupurilor existente. “Durata de viață a echipamentelor crește cu ...
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, se concentrează pe retehnologizarea grupurilor ...