Ghinion românesc: constructorul celui mai vestic tronson din Autostrada Transilvania, în pragul falimentului
Isolux Corsan, conglomeratul spaniol din care face parte constructorul celui mai vestic tronson din Autostrada Transilvania, a anunţat pe 28 iunie demararea unui plan de restructurare ce implică în primă fază atragerea unei finanţări de 200 de milioane de euro din partea băncilor. La jumătatea lunii iulie, compania urmează să le propună spre aprobare principalilor creditori un acord de refinanţare.
Bloomberg a scris în luna mai, citând surse apropiate situaţiei, că Isolux Corsan le va propune creditorilor 90% din acţiuni în schimbul tăierii datoriilor cu 70%, de la 2 miliarde de euro până la 600 de milioane de euro, şi a unei infuzii de 200 de milioane de euro.
Anunţul gigantului spaniol din 28 iunie vine după rezultatele foarte proaste din primul trimestru. Astfel, lipsa de lichidităţi a fost principala cauză a pierderilor de 39 de milioane de euro înregistrate de companie. De asemenea, veniturile sale s-au redus cu 20%, până la 360 de milioane de euro în perioada menţionată.
În ciuda acestor aspecte negative, compania a câştigat în primul trimestru contracte în valoare de 404 milioane de euro, în special pentru realizarea unor autostrăzi în India, care se adaugă la cele în valoare de 6,3 miliarde de euro pe care le are deja în derulare.
Pe lângă domeniul construcţiilor, conglomeratul Isolux Corsan activează şi în energie. Compania renunţă însă la unele business-uri din domeniu, anunţând că vânzarea diviziei de energie fotovoltaică T-Solar este pe ultima sută de metri. Prin vânzarea acestei divizii, precum şi a unor active din Brazilia, compania speră să obţină bani pentru plata furnizorilor şi a creditorilor.
Analiştii citaţi de Bloomberg spun că va fi foarte greu ca Isolux Corsan să-şi vândă activele din America de Sud, având în vedere criza din Brazilia, precum şi faptul că o altă companie spaniolă cu probleme încearcă de asemenea să scape de activele din această zonă.
Compania Abengoa, considerată „Regele Soare al Spaniei”, a evitat cel mai mare faliment din istoria Spaniei, după ce a primit termen de la instanţa de judecată până în octombrie pentru a negocia cu creditorii reducerea la jumătate a datoriilor uriaşe, de 9,4 miliarde de euro, potrivit Bloomberg. Companiile spaniole au ajuns în această situaţie după ce şi-au tot extins pe credit activitatea în alte ţări, conform sursei menţionate.
Contract de 700 milioane de lei
Asocierea Corsan SA – Corviam Construccion SA & SC Consinit SRL & SC Road Consulting & Design Solution SRL & SC Via Design SRL a fost desemnată în primăvara anului trecut câştigătoarea contractului pentru construcţia celui mai vestic tronson din Autostrada Transilvania, în valoare de 701 milioane de lei, fără TVA.
Miercuri, directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Cătălin Homor, a declarat, că lucrările de construcţie la tronsonului Suplacu de Barcău – Borş al autostrăzii Transilvania ar putea fi reluate săptămâna viitoare.
„În momentul de faţă, proiectul de execuţie este depus la companie. Au fost ridicate o serie de observaţii de către inginerul pe care îl avem acolo – firma Egis, proiectantul a implementat observaţiile, l-a retransmis la companie, miercurea viitoare este organizată comisia tehnico-economică în vederea aprobării acestui proiect urmând, dacă specialiştii noştri aprobă proiectul predat, din punct de vedere tehnic şi economic, să fie predat constructorului pentru execuţie. Pe când? El deja a început să mobilizeze, are staţie de asfalt, staţie de beton, staţie de balast stabilizat. Constructorul este un joint venture, lider fiind Corsan Corvian, din Spania”, a menţionat Cătălin Homor.
Întrebat din ce cauze a trebuit revizuit proiectul tehnic, Cătălin Homor a precizat că, în primul rând, era unul foarte vechi, s-au schimbat normele de proiectare, iar lucrările s-au deteriorat.
„Principalul element care a generat această reproiectare este modificarea normelor de proiectare, introducerea acestor eurocoduri în 2012. Termenul de finalizare este de 24 de luni, raportat la momentul începerii. Ordinul de începe s-a dat în august 2015. Sursa de finanţare este asigurată, nu avem probleme de finanţare„, a subliniat Homor.
Spaniolii de la Corsan nu ar fi însă primii constructori străini de autostrăzi din România care ar intra în insolvenţă.
În vara anului 2013, compania Alpine a declanşat cel mai mare caz de insolvenţă produs în Austria după cel de-al Doilea Război Mondial. Compania a fost vândută pe bucăţi, după ce proprietarul spaniol FCC şi băncile creditoare au refuzat să asigure fonduri de 3 milioane de euro pe zi pentru a continua lucrările la proiectele de construcţii în lucru.
Înainte de a intra în insolvenţă, Alpine lucra la lotul 2 al Autostrăzii Nădlac-Arad. După falimentul constructorului austriac, a intrat în insolvenţă şi subsdiara din România, Alpine SA, iar CNADNR a reziliat contractul pentru lotul 2 al acestei autostrăzi. În septembrie 2014, Compania de Drumuri a selectat noi constructori pentru acest lot, şi anume italienii de la Astaldi şi nemţii de la Max Boegl. În prezent, Autostrada Nădlac-Arad este deschisă circulaţiei.