Iniţiativa, ultima etapă din proiectul Breathe London, pe care edilul Londrei, Sadiq Khan, l-a descris drept ”cea mai cuprinzătoare reţea de monitorizare a calităţii aerului la nivelul de oraş din lume”.
Un studiu realizat în 2017 de compania de consultanţă Aether pentru municipalitatea din Londra, pe baza datelor din 2013, a descoperit că un sfert dintre toate şcolile din capitala britanică sunt expuse la niveluri de poluare peste limitele Uniunii Europene în ceea ce priveşte dioxidul de azot (NO2).
În Greenwich, sud-estul Londrei, Haimo Primary School, care face parte din programul Breathe London, a inclus educaţia despre mediu în programa şcolară, a declarat directoarea şcolii, Kate Barnes, pentru Thomson Reuters Foundation.
„Copiii noştri sunt pe terenul de joacă în timpul pauzei de prânz, alergând, respirând acest aer, iar acest lucru nu este în regulă”, a spus directoarea.
”Trebuie să luăm măsuri, trebuie să schimbăm mentalităţile părinţilor şi ale celor care se ocupă de copii”.
După doi ani în care au înaintat cereri, toamna trecută, consiliul şcolar a reuşit să implementeze o iniţiativă denumită ”strada şcolii”, care presupune că drumul din vecinătatea unităţii de învăţământ să fie închis circulaţiei vehiculelor la începutul şi finalul zilei, a mai spus Barnes.
Iniţiativa a determinat scăderea semnificativă a numărului părinţilor care îşi duc copiii cu maşina la şcoală şi a sporit folosirea metodelor de transport prietenoase cu mediul precum mersul pe jos sau cu trotineta, a adăugat directoarea.
Pe lângă lecţiile despre obiectivele globale de dezvoltare sustenabilă, elevii de la Haimo învaţă despre efectele schimbărilor climatice şi măsurile pe care le pot lua pentru a combate acest fenomen, a mai spus Barnes.
„Vor să ajute şi alte şcoli, nu doar la nivel local sau naţional, ci global”, a mai spus aceasta. „Ei sunt viitorii lideri. Dacă vor creşte ştiind că aceasta este o problemă, atunci vor lua măsuri”.
În cadrul experimentului cu durata de o săptămână, care a început luni, elevii au purtat un ghiozdan special, dotat cu senzori realizaţi de inginerii de la Dyson şi King’s College din Londra, capabili să măsoare pulberile în suspensie şi nivelul de NO2 din atmosferă.
Ghiozdanul, care cântăreşte puţin peste un kilogram, se activează şi dezactivează automat, face înregistrări în intervalele 6 a.m. – 11 a.m. şi 2 p.m. – 8 p.m. şi poate fi purtat ca un ghiozdan obişnuit cu loc suficient pentru cărţi şi pachetul cu mâncare, mai spune Barnes.
Informaţiile colectate le vor permite cercetătorilor să înţeleagă mai bine cei mai nocivi agenţi poluanţi, originea acestora şi zonele în care se găsesc în cea mai mare cantitate, a spus Benjamin Barratt, lector în domeniul calităţii aerului la King’s College din Londra.
Acest lucru va sprijini demersurile pentru ameliorarea sănătăţii publice, spre exemplu, încurajând oamenii, împreună cu copiilor lor, să meargă pe jos sau cu bicicleta în loc de a se deplasa în maşină, a precizat acesta.
”S-a dovedit că poluarea atmosferică inhibă dezvoltarea plămânilor la copii”, a spus Barratt într-un comunicat referitor la proiect.
Funcţionarea necorespunzătoare a plămânilor la vârste fragede poate persista la vârsta adultă şi este deseori asociată cu probleme de sănătate mai grave pe parcursul vieţii, cum ar fi boala obstructivă pulmonară cronică, a spus acesta.
La începutul acestei luni, experţi din cadrul ONU au spus că poluarea ar trebui considerată o problemă de drepturile omului, care provoacă 7 milioane de decese premature anul pe glob, dintre care 600.000 sunt copii.
O treime dintre copiii din Marea Britanie respiră aer poluat peste nivelul considerat legal, cifră care se ridică la 75% în oraşe precum Londra, Birmingham şi Manchester, a spus Becky Dallison, administrator de campanie în cadrul UNICEF Marea Britanie.
Primarul Londrei speră ca iniţiativa ghiozdanelor să fie un model pentru alte oraşe de pe glob ”care se luptă cu probleme urgente de poluare atmosferică”.
Proiectul Breathe London, conceput de municipalitate împreună cu alianţa C40 a oraşelor care luptă împotriva schimbărilor climatice, include şi peste 100 de posturi fixe de monitorizare precum şi vehicule care monitorizează calitatea aerului pe străzile Londrei.