Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Potrivit unui comunicat al companiei, vizita la Doosan Enerbility a avut drept scop de a cerceta capacităţile avansate de producţie SMR ale Doosan. De asemenea, aceasta a avut în vedere dezvoltarea relaţiilor bilaterale de colaborare şi schimb tehnologic între România şi partenerii săi strategici. În această vizită s-au efectuat tururi ale atelierelor de forjare şi nucleare şi s-au trecut în revistă instalaţiile vitale pentru producţia SMR.
„Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică. Doosan Enerbility, cu experienţa să recunoscută la nivel internaţional în producţia de echipamente nucleare şi progrese în tehnologiile SMR, vă contribui semnificativ la asigurarea faptului că, până la sfârşitul anilor 2030, România vă deveni un punct de referinţă în implementarea tehnologiilor nucleare avansate şi a proiectelor eficiente de energie curată pe termen lung”, a declarat Cosmin Ghiţă.
El a subliniat, de asemenea, beneficiile colaborării pentru industriile nucleare din România şi Coreea, inclusiv accelerarea cooperării şi dezvoltarea lanţului valoric.
Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol. Din delegaţia oficială care l-a însoţit pe preşedintele României la Seoul au făcut parte şi membri ai Guvernului României – ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, secretarul de stat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, dar şi reprezentanţi ai Societăţii Naţionale Nuclearelectrica.
Nuclearelectrica este compania naţională de energie electrică, termică şi combustibil nuclear din România, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.
Sucursala CNE Cernavodă (CNE) operează două unităţi nucleare CANDU, fiind două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susţine proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.
Nuclearelectrica joacă un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 20% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% din producţia totală de energie fără CO2 din România.