Şeful Renault-Nissan: Scandalul emisiilor va afecta şi alte companii auto, care vor fi verificate mai atent

Economica.net
23 09. 2015
tdi_motor_685x325_40428500

Scandalul iscat în jurul VW ridică problema ‘încrederii’ la toţi producătorii auto, a declarat pentru Reuters directorul general al Renault-Nissan. Acesta a refuzat, însă, să comenteze ce s-a întâmplat la VW dar a precizat că mulţi oameni din cadrul companiei germane ştiau probabil despre intenţia de a falsifica datele privind emisiile vehiculelor.

‘Nu cred că este ca şi cum te-ai ascunde după tufişuri’, a afirmat Ghosn care a adăugat că scandalul emisiilor va afecta şi alte companii auto, care vor fi verificate mai atent. De altfel, încrederea opiniei publice în producătorii auto era deja în scădere, în urma rechemărilor masive la service, cum a fost cazul la grupul american General Motors. Întrebat cum ar trebui să răspundă industria auto acestui scandal, Ghosn a replicat: ‘Fiind extrem de deschisă’.

Reprezentanţii VW au recunoscut că au falsificat datele la testele din SUA privind emisiile vehiculelor şi au anunţat că 11 milioane de vehicule diesel vândute în întreaga lume au fost echipate cu sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare.

Volkswagen este acuzat că ar fi manipulat rezultatele testelor autorităţilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. Din acest motiv nivelul poluării era mai ridicat, susţine Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA).

Amenzile totale ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro) sau 30.000 de dolari per vehicul.

Reparaţiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse în ultimii şapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat şi Audi A3.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Cele două firme sunt într-o alianţă din 1999, când Renault a salvat de la faliment Nissan. În ultimii ani însă balanţa de putere dintre cei doi parteneri s-a schimbat, în condiţiile în care în 2014 Nissan a vândut un număr de două ori mai mare de autovehicule decât Renault şi a contribuit cu cea mai mare parte, 1,56 miliarde de euro, la profitul total de 1,9 miliarde de euro realizat de Renault.