Giganţii internaţionali care importă cele mai multe produse alimentare: patru din zece sunt retaileri, iar primii sunt Lidl şi Kaufland

Patru retaileri internaționali, doi producători din industria tutunului, doi traderi de cereale și doi mari producători din industria alimentară sunt, conform ultimelor date disponibile, cei mai mari 10 importatori de produse agroalimentare din Româna. Retailerii germani Lidl și Kaufland conduc clasamentul.
Economica.net - lun, 27 aug. 2018, 18:47
Giganţii internaţionali care importă cele mai multe produse alimentare: patru din zece sunt retaileri, iar primii sunt Lidl şi Kaufland

Politica de discounter sau hard-discounter promovată de o parte dintre retailerii internaționali se poate observa tot mai mult în balanța cu produse agroalimentare a României. Retailerii germani Lidl și Kaufland, numărul trei și respectiv unu pe piața comerțului alimentar după cifra de afaceri, sunt cei mai mari importatori de produse agroalimentare din România, potrivit datelor din primul semestru al anului trecut, ultimele date disponibile, furnizate ECONOMICA.NET de către Institutul Național de Statistică (INS).

Lidl, cu afaceri de 6,5 miliarde de lei în 2017, numără în momentul de față 227 de unități, iar în jur de 80% dintre toate produsele comercializate de ei sunt mărci private. Este pe primul loc în clasamentul importatorilor de produse agroalimentare, deşi o parte dintre mărcile private sunt fabricate în România.

În ceea ce privește Kaufland, cel mai mare retailer alimentar din România, cu afaceri de peste 10 miliarde de lei în 2017, este al doilea importator de produse agroalimentare din ţară. Peste 50% dintre produsele de pe raft sunt fabricate local, spun totuşi oficialii companiei.

Tot din retailul alimentar provin și al șaptelea și al nouălea importator de produse agroalimentare, Rewe România, operatorul magazinelor Penny Market și respectiv Auchan. 

Retailerul german Rewe, care a renunțat în 2015 la lanțul de supermarketuri Billa pentru a se concentra pe segmentul magazinelor tip discunter cu brandul Penny Market, a raportat anul trecut afaceri de aproximativ 3 miliarde de lei și operează 225 de unități la nivel local. Din datele companiei, peste 60% dintre produsele de pe raft sunt furnizate local.

În ceea ce privește Auchan, retailerul francez cu afaceri de 5,2 miliarde de lei și 60 de unități în România, acesta are o politică de discount generalizat (prețuri mici tot timpul) și numeroase mărci private pe toate categoriile.

Pe locul trei în rândul importatorilor, după Lidl și Kaufland, figurează producătorul de țigarete British American Tobacco (BAT), urmat de traderul chinez de cereale Nidera (COFCO), care este și cel mai mare exportator din România.

Poziția a cincea este ocupată de Bunge România prin care americanii de la Bunge își desfășoară activitățile de producţie de ulei. Compania, care deține brandurile Floriol și Unisol, a terminat anul trecut cu afaceri de 1,7 miliarde de lei, în creştere cu 30% faţă de anul precedent, arată datele de la Ministerul de Finanţe. 

Pe locul șase figurează producătorul de țigarete JTI, urmat de Rewe și producătorul elvețian Nestle, unul dintre ce mai importanți jucători pe piața dulciurilor și a cafelei din România.

Nu în ultimul rând, pe poziția 10, figurează grupul american Cargill prin Cargill Agricultura SRL, unul dintre ce mai mari traderi de produse agricole din lume.

România a înregistrat, anul trecut, un deficit de 853,9 milioane euro în comerţul cu produse agroalimentare, în creştere cu 53% faţă de anul 2016, când a raportat 557,4 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Importurile au ajuns la 7,1 miliarde de euro, faţă de 6,51 de miliarde de euro.

Vedeţi ataşat, în galeria foto, topul

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...