Teamă pe burse: giganţii tech Apple, Amazon, Google, Microsoft și Facebook domină topul Standard & Poor 500 Index

Giganţii din tehnologie Apple, Amazon, Alphabet (compania care deţine Google), Microsoft și Facebook ocupă primele cinci poziţii din indicele Standard & Poor 500 Index şi încă cu o marjă largă. Cele cinci companii reprezintă aproape 20% din valoarea de piață pentru întreagul indice S&P 500. Fiecare dintre aceste companii au miliarde de clienţi în toată lumea care le folosesc serviciile sau le cumpără produsele. Dacă în trecut companiile petroliere erau la putere, acum sectorul IT-ul controlează pieţele.
Lidia Neagu - Dum, 16 feb. 2020, 06:12
Teamă pe burse: giganţii tech Apple, Amazon, Google, Microsoft și Facebook domină topul Standard & Poor 500 Index

Cu o valoare colectivă de 4,85 trilioane de dolari, aceste companii de tehnologie de vârf întrec cu ușurință alte industrii întregi din index. În prezent, evaluarea totală a S&P 500 este de 26,7 de miliarde de dolari.

Valoarea acestor companii de tehnologie a crescut rapid în ultimii doi ani. Apple, Amazon, Alphabet și Microsoft au depășit la un moment dat în ultimii doi ani evaluări de 1 trilion de dolari. Mulți analişti văd influența extrem de mare a industriei tehnologice asupra S&P 500 ca un potențial prejudiciu pentru investitori, care s-ar putea să nu primească un portofoliu atât de diversificat pe cât cred atunci când investesc în index, arată Statista. Practic, crează un risc de supraexpunere a investitorilor pasivi.

 

Infographic: Tech Companies Dominate S&P 500 Index | Statista 

Ultima dată când S&P 500 a avut o ponderare atât de ridicată într-un singur sector (tehnologie), a fost chiar înainte ca bula tech să se spargă în anii 2000, potrivit managerului portofoliului Tocqueville Asset Management, John Petrides.

„Diversificarea activelor dumneavostră este investiția unu la unu. Difuzarea investițiilor în diferite clase de active, stocuri, regiuni, credit, tipuri de investiții, este modalitatea prin care investitorii pot compensa faptul că nu au o bilă de cristal pentru a prezice viitorul”, a spus Petrides într-un raport.

Petrides este preocupat în special că cele mai mari două companii din index – Apple și Microsoft – au fiecare o pondere mai mare în S&P 500 decât unele industrii.
Apple și Microsoft reprezintă fiecare aproximativ 4,5% din valoarea de piață a S&P 500. Acest lucru este mai mare decât ponderile pentru sectoarele de energie, utilități, imobiliare.

„A investi astăzi în Index S&P 500 este ca și cum ai cumpăra o mașină de ocazie fără să deschizi capota și să o iei pentru o plimbare …. știi cu adevărat ce cumperi?”, spune Petrides.

Atunci când investitorii încep să se suprasolicite un singur sector, nu se termină bine. Petrides a declarat într-un interviu acordat CNN Business că, în esență, acest lucru este o urmare a mentalității de turmă. Analistul este îngrijorat de faptul că evaluările pentru acţiunile de top sunt acum prea mari.

Te-ar mai putea interesa și
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și Regus, deschide un spațiu de lucru flexibil de ultimă generație în......
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor din UE
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor ...
Abordarea UE în ceea ce priveşte plăţile digitale a făcut ca acestea să devină mai sigure, mai rapide şi mai puţin ...