Teamă pe burse: giganţii tech Apple, Amazon, Google, Microsoft și Facebook domină topul Standard & Poor 500 Index

16 02. 2020
bigtech_break_copy_60539000

Cu o valoare colectivă de 4,85 trilioane de dolari, aceste companii de tehnologie de vârf întrec cu ușurință alte industrii întregi din index. În prezent, evaluarea totală a S&P 500 este de 26,7 de miliarde de dolari.

Valoarea acestor companii de tehnologie a crescut rapid în ultimii doi ani. Apple, Amazon, Alphabet și Microsoft au depășit la un moment dat în ultimii doi ani evaluări de 1 trilion de dolari. Mulți analişti văd influența extrem de mare a industriei tehnologice asupra S&P 500 ca un potențial prejudiciu pentru investitori, care s-ar putea să nu primească un portofoliu atât de diversificat pe cât cred atunci când investesc în index, arată Statista. Practic, crează un risc de supraexpunere a investitorilor pasivi.

 

 

Ultima dată când S&P 500 a avut o ponderare atât de ridicată într-un singur sector (tehnologie), a fost chiar înainte ca bula tech să se spargă în anii 2000, potrivit managerului portofoliului Tocqueville Asset Management, John Petrides.

„Diversificarea activelor dumneavostră este investiția unu la unu. Difuzarea investițiilor în diferite clase de active, stocuri, regiuni, credit, tipuri de investiții, este modalitatea prin care investitorii pot compensa faptul că nu au o bilă de cristal pentru a prezice viitorul”, a spus Petrides într-un raport.

Petrides este preocupat în special că cele mai mari două companii din index – Apple și Microsoft – au fiecare o pondere mai mare în S&P 500 decât unele industrii.
Apple și Microsoft reprezintă fiecare aproximativ 4,5% din valoarea de piață a S&P 500. Acest lucru este mai mare decât ponderile pentru sectoarele de energie, utilități, imobiliare.

„A investi astăzi în Index S&P 500 este ca și cum ai cumpăra o mașină de ocazie fără să deschizi capota și să o iei pentru o plimbare …. știi cu adevărat ce cumperi?”, spune Petrides.

Atunci când investitorii încep să se suprasolicite un singur sector, nu se termină bine. Petrides a declarat într-un interviu acordat CNN Business că, în esență, acest lucru este o urmare a mentalității de turmă. Analistul este îngrijorat de faptul că evaluările pentru acţiunile de top sunt acum prea mari.