Giganţii E.On şi GdfSuez vor să cumpere active ale Enel din România

Alături de chinezi, francezii de la GdfSuez şi nemţii de la E.On intenţionează să cumpere distribuţiile de electricitate ale Enel pe care italienii vor să le vândă. Preţul ar putea fi însă mai mic decât ce oferă chinezii.
Mihai Nicuţ - mar, 14 oct. 2014, 21:05
Giganţii E.On şi GdfSuez vor să cumpere active ale Enel din România

Grupurile energetice E.On şi GdfSuez sunt interesate de preluarea unor active din sectorul distribuţiei de electricitate pe care compania italiană Enel le deţine în România şi pe care intenţionează să le vândă, au declarat pentru ECONOMICA.NET surse apropiate situaţiei.

„Gaz de France intenţionează să preia distribuţia din Banat şi Muntenia Sud, care acoperă Bucureştiul, iar E. On negociază achiziţia distribuţiei din Banat” au spus sursele noastre.
Ambele companii sunt active pe piaţa din România. GdFSuez deţine una dintre cele două distribuţii de gaze din România, iar E.On cealaltă distribuţie de gaze şi distribuţia de electricitate din zona Moldovei.

Francezii şi nemţii au concurenţă însă. Potrivit relatărilor din presă, State Grid Corporation of China ar fi interesată să achiziţioneze toate cele trei distribuţii de energie electrică (Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea) deţinute de Enel în România. Enel ar dori 1,8 miliarde de euro pe toate activele din România pe care vrea să le vândă, preţ oricum destul de depărtat de cel pe care chinezii ar fi fost de acord să-l plătească, iar asiaticii s-au lovit de opoziţia statului român în ceea ce priveşte achiziţionarea uneia dintre cele societăţi de distribuţie. „Societatea de distribuţie a energiei Enel Dobrogea este de de importanţă strategică pentru România, mai ales în urma realizării de baze militare în zonă şi a conflictului militar din Ucraina” a declarat, în septembrie, ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu.

Mai mult, statul român ar fi interesat de răscumpărarea distribuţiilor de electricitate ale Enel, sau măcar a unora dintre ele. Astfel, societatea Electrica, recent listată pe bursă, care cuprinde celelalte trei societăţi de distribuţie (Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Sud), alături de Nuclearelectrica, ar fi interesate să achiziţioneze din activele Enel. Potrivit unor surse din conducerea celor două societăţi, Electrica are avea, în total, disponibilităţi băneşti de circa 600 de milioane de euro în conturi, iat Nuclearelectrica de circa 100 de milioane.

Enel vrea sa vândă 64,4% din Enel Distributie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, şi 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV). Tranzacţia s-ar puta finaliza până la sfârşitul anului, dacă Enel ar obţine preţul dorit.

Cât ar valora activele Enel? Potrivit surselor noastre, investitorii chinezi ar fi oferit un preţ echivalent cu de zece ori EBITDA (profitul operaţional) al afacerilor Enel din România. Cum profitul operaţional agregat al activelor Enel a fost, anul trecut, de circa 570 de milioane de lei, rezultă un preţ de circa 1,3 miliarde de euro. Multiplicatorul uzual în achiziţiile de active energetice pe pieţe similare cu a noastră ar fi însă de circa 5-6 ori EBITDA, ceea ce înseamnă că, teoretic, companiile europene nu ar fi dispuse să evalueze la mai mult de 800 de milioane de euro.

Solicitaţi, nici reprezentanţii E.On Energie România nu au oferit vreun răspuns redacţiei ECONOMICA.NET înainte de publicarea acestui text, iar cei de le GdFSuez au transmis că poziţia companiei este „no comment”.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...