Giganții petrolieri ai lumii forează mai mult și mai adânc după hidrocarburi, profiturile din petrol și gaze sunt mai mari decât în regenerabile

Companiile globale de petrol și gaze au intensificat căutarea de noi zăcăminte de hidrocarburi într-un pariu pe termen lung pe cerere, folosind o parte din profiturile record obținute din creșterea prețurilor la combustibilii fosili determinată de războiul din Ucraina, potrivit datelor și directorilor din industrie, citați într-o analiză Reuters.
Mihai Nicuţ - mar, 04 iul. 2023, 14:07
Giganții petrolieri ai lumii forează mai mult și mai adânc după hidrocarburi, profiturile din petrol și gaze sunt mai mari decât în regenerabile

Relansarea explorării – în special din partea marilor companii europene – reflectă un angajament reînnoit față de petrol și gaze, după ce Shell și BP și-au au încetinit planurile de a se îndepărta de activitățile lor tradiționale și de a investi în surse regenerabile, ca parte a tranziției energetice.

Tendința răspunde presiunii exercitate de majoritatea investitorilor de a-și maximiza profiturile din petrol și gaze naturale, în loc să investească în activități cu marje mai mici în domeniul energiei regenerabile. De asemenea, sfidează protestele unei minorități de investitori activiști care doresc ca societățile petroliere să se alinieze mai hotărât la eforturile globale de atenuare a schimbărilor climatice.

Apetitul reînnoit pentru rezervele și producția de petrol și gaze reprezintă o schimbare deosebit de importantă pentru BP, care renunțase la majoritatea personalului din divizia sa de explorare în urmă cu trei ani. Explorarea este o activitate pe termen lung și cu risc ridicat. Proiectele offshore de mare anvergură necesită, de obicei, cinci ani pentru a fi dezvoltate de la momentul descoperirii și cel puțin încă 10 ani pentru a se recupera investiția inițială. Dar, ca sursă de profit, s-au dovedit a fi mai fiabile pentru marile companii energetice decât modelul de afaceri foarte diferit al producției de energie regenerabilă.

Proiectele din sectorul producției de petrol și gaze naturale au avut în mod istoric randamente de aproximativ 15%-20%, în timp ce majoritatea proiectelor de energie regenerabilă au avut un randament de până la 8%.

O revenire a prețurilor la petrol și gaze, determinată de invazia producătorului de energie Rusia în Ucraina, s-a tradus prin profituri record pentru marile companii energetice. Acest lucru a sporit încrederea în explorările offshore, care sunt cele mai costisitoare și cu risc ridicat, dar care pot oferi și cele mai mari recompense.

Profiturile cumulate ale “big oil”, în miliarde de dolari, în graficul de mai jos:

 

„Offshore-ul cunoaște o renaștere”, a declarat la 21 iunie directorul executiv al companiei de servicii petroliere SLB, Olivier Le Peuch. Principalii furnizori de date și consultanți din industrie susțin acest punct de vedere.

Numărul de nave de foraj offshore utilizate pentru explorarea și producția de petrol și gaze și-a revenit în luna mai la nivelurile de dinainte de pandemie, crescând cu 45% față de minimele din octombrie 2020, se arată într-o analiză a datelor furnizate de firma de servicii petroliere Baker Hughes. Analiștii Wood Mackenzie prevăd o creștere continuă a activității, estimând că activitatea de explorare și foraj offshore va crește cu 20% până în 2025.

Deja, creșterea numărului de foraje a contribuit la creșterea prețurilor zilnice solicitate pentru închirierea platformelor de foraj la cele mai ridicate niveluri de la declinul din 2014, când piețele de mărfuri s-au prăbușit.

„Prețurile mai mari ale petrolului, accentul pus pe securitatea energetică și avantajele pe care le oferă apele de mare adâncime în ceea ce privește emisiile au susținut dezvoltarea proiectelor în apele adânci și, într-o anumită măsură, au stimulat explorarea”, a declarat Leslie Cook, analist la Wood Mackenzie.

Dimensiunea potențială a zăcămintelor offshore poate asigura economii de scară, ceea ce înseamnă că se folosește mai puțină energie pentru a extrage fiecare baril, limitând emisiile.

Agenția Internațională pentru Energie estimează că investițiile globale în petrol și gaze din upstream vor crește cu aproximativ 11%, ajungând la 528 de miliarde de dolari în 2023, cel mai ridicat nivel din 2015 încoace

Barclays se așteaptă ca numărul de proiecte offshore care vor primi aprobare în acest an să atingă un maxim al ultimilor 10 ani.

Între timp, Wood Mackenzie preconizează angajarea a până la 185 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea a 27 de miliarde de barili de rezerve de petrol, companiile petroliere internaționale concentrându-se pe dezvoltările în ape adânci cu costuri și randamente mai mari.

De asemenea, a anticipat că așa-numitul Triunghi de Aur – Golful Mexic din SUA, America de Sud și Africa de Vest – precum și o parte din Marea Mediterană vor reprezenta 75% din cererea globală de platforme plutitoare până în 2027. Dar activitatea se extinde dincolo de acest teritoriu central de explorare.

Din Namibia în Canada

Nambia, care nu a produs încă petrol și gaze, a atras un interes puternic a jucătorilor din industrie, după ce Shell și TotalEnergies au făcut descoperiri în largul coastelor țării din sudul Africii. Zoë Yujnovich, șefa departamentului Upstream al Shell, a declarat la 14 iunie că rezultatele testelor de foraj de până acum sunt încurajatoare. Împreună cu partenerii săi, QatarEnergy și compania națională de petrol din Namibia, Shell intenționează să foreze alte două sonde în Namibia până în trimestrul al treilea al acestui an, se arată într-un document consultat de Reuters. De asemenea, Shell a solicitat permise pentru a fora alte 10 sonde de explorare și evaluare în această țară, se arată în document.

TotalEnergies a făcut o descoperire de petrol în februarie 2022 în sonda Venus din Nambia, în licența de explorare petrolieră (PEL) 56, care, potrivit estimărilor analiștilor de la Barclays, deține 3 miliarde de barili echivalent petrol. Shell a raportat descoperiri în sondele Graff, La Rona și Jonker din PEL 39, care, împreună, sunt estimate a deține 1,7 miliarde bep, potrivit Barclays.

În timp ce încearcă să inverseze declinul producției de petrol și gaze după ce a trecut la surse regenerabile, BP s-a orientat către Golful Mexic și departe de coasta de est a Canadei, unde își intensifică activitatea de explorare petrolieră.

Citește și:

Gazele naturale vor fi alături de noi pentru multe decenii de acum încolo – analiză 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile şi că "este mai bine să presupunem că nimic nu va......
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare ...
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 6,1%, comparativ cu perioada ...
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Premierul ungar Viktor Orban a făcut o legătură între imigraţia ilegală şi actele de terorism, cu referire la recenta ...