Giganții Tech majorează sumele cheltuite pentru achiziția de companii de securitate cibernetică. Daunele provocate de hackeri au ajuns la 6.000 de miliarde de dolari în 2021

În 2021, Alphabet, Amazon, Meta, Apple și Microsoft au cheltuit împreună 2,4 miliarde de dolari pentru finanțarea sau achiziția a 23 de companii de securitate cibernetică, o creștere de aproximativ 1,8 miliarde de dolari sau 336%, potrivit datelor agregate de CB Insights, care precizează că ahizițiile directe în acest domeniu sunt rare.
Lidia Neagu - lun, 28 mart. 2022, 21:40
Giganții Tech majorează sumele cheltuite pentru achiziția de companii de securitate cibernetică. Daunele provocate de hackeri au ajuns la 6.000 de miliarde de dolari în 2021

Din 2016, doar 17 companii au fost cumpărate de corporații GAFAM (n. red. – un acronim care se referă la giganții din domeniul tehnologiei: Google LLC , Apple Inc, Facebook Inc, Amazon.com Inc și Microsoft.), Microsoft și Amazon fiind companiile cu cele mai multe achiziții, de opt și, respectiv, patru cumpărări.

Pe 8 martie, Google și-a anunțat intenția de a achiziționa compania de securitate cibernetică Mandiant pentru 5,4 miliarde de dolari. Această tranzacție ar marca cea mai mare achiziție realizată de Big Tech în sectorul securității cibernetice din ultimii ani.

În timp ce GAFAM a identificat de mult timp acest segment ca fiind unul în care merită să investești, în ultimul an și-a sporit semnificativ contribuțiile financiare în acest sector, după cum arată graficul Statista de mai jos:

Infographic: Big Tech Invests Big in Cybersecurity | Statista

În ceea ce privește tehnologia, securizarea cloud-ului și Internetul Lucrurilor, în continuă expansiune, au devenit priorități majore în ultimele luni. Acest lucru este exacerbat de creșterea numărului de companii care adoptă un model de lucru la distanță sau hibrid, care permite o mai mare libertate și flexibilitate, dar care pune, de asemenea, presiune asupra infrastructurii de securitate cibernetică din cauza creșterii numărului de puncte de atac pentru hackeri.

Daunele provocate de hackeri – 6.000 de miliarde de dolari în 2021

Numai în 2021, costul infracțiunilor cibernetice ar fi depășit 6.000 de miliarde de dolari și se așteaptă să se ridice la peste 10 trilioane de dolari până în 2025, potrivit Cybercrime Magazine. Cei 6.000 de miliarde de dolari înseamnă 500 de miliarde de dolari pe lună, sau 115,4 miliarde pe săptămână sau 16,4 miliarde pe zi sau 684,9 milioane pe oră sau 119.000 de dolari pe secundă.

Cybersecurity Ventures se așteaptă ca, până în 2025, costurile globale ale criminalității cibernetice să crească cu 15% pe an, ajungând la 10.500 de miliarde de dolari până în 2025, față de 3.000 de miliarde de dolari în 2015. Acest lucru reprezintă cel mai mare transfer de bogăție economică din istorie, riscă să pună în pericol stimulentele pentru inovare și investiții, este exponențial mai mare decât pagubele provocate de dezastrele naturale într-un an și va fi mai profitabil decât comerțul global al tuturor drogurilor ilegale majore la un loc.

Estimarea costului daunelor se bazează pe cifrele istorice ale criminalității cibernetice, inclusiv pe creșterea recentă de la an la an, pe o creștere dramatică a activităților de hacking ostile sponsorizate de statele naționale și de bandele de crimă organizată, precum și pe un bazin de atac cibernetic care va fi cu un ordin de mărime mai mare în 2025 decât este în prezent.

Costurile legate de criminalitatea informatică includ deteriorarea și distrugerea datelor, furtul de bani, pierderea de productivitate, furtul de proprietate intelectuală, furtul de date personale și financiare, deturnarea de fonduri, frauda, perturbarea cursului normal al activității după atac, investigațiile criminalistice, restaurarea și ștergerea datelor și sistemelor piratate și daunele aduse reputației.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să depăşească 20 miliarde de euro anul acesta, iar primele semne pentru anul viitor sunt pozitive, a declarat marţi ministrul elen al Turismului, Olga......
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia îşi propune să încheie un acord de demarcaţie maritimă cu Siria după ce un guvern permanent va fi format la ...
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât cu personal străin
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât ...
Rezolvarea deficitului de angajaţi în staţiunile de iarnă din Bulgaria nu va fi posibilă fără a face angajări din ...
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Agenţia de rating Fitch a revizuit perspectiva ratingului acordat Romgaz de la stabilă la negativă şi a confirmat rating-ul ...