Gigantul american Carlyle, care deține BSOG în România, studiază o ofertă de preluare a activelor din petrol și gaze ale OMV

29 11. 2022
OMV_Vienna

Carlyle Group Inc. analizează o ofertă de mai multe miliarde de dolari pentru cumpăararea a unei mari părți din portofoliul de petrol și gaze al companiei austriece de energie OMV AG, în ceea ce ar fi o mișcare îndrăzneață de a se extinde în continuare în sectorul combustibilii fosili, au spus agenției Bloomberg surse apropiate situației.

Firma de private equity urmărește operațiunile OMV în majoritatea piețelor în care operează, au spus sursele citate, care au solicitat anonimatul, deoarece informațiile sunt private.
În afară de pachetul majoritar la compania românească Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din sud-estul Europei, OMV deține participații în sectorul combustibililor fosili în Libia, Emiratele Arabe Unite și Norvegia. Compania a anunțat recent că renunță la activele sale din Rusia.

Discuțiile sunt în desfășurare și nu există nicio certitudine că vor duce la o tranzacție, mai arată Bloomerg, care susține și că, cel mai probabil, tranzacția ar putea să nu vizeze participația companiei austriece la Petrom. Reprezentanții Carlyle și OMV au refuzat să comenteze.

Informația este cu atât mai interesantă cu cât, în România, o tranzacție similară s-ar putea desfășura în sens invers: Petrom, controlată de OMV, ar putea cumpăra participația Black Sea Oil and Gas (BSOG) la perimetrele offshore de extracție de gaze din Marea Neagră.

Recent, acționarii BSOG, fondul de investiții Carlyle și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), au solicitat instituțiilor abilitate din România crearea unei camere de date a proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), singura exploatare offshore de gaze nouă din Marea Neagră, în vederea asocierii cu o terță parte sau chiar a vânzării companiei.

„Carlyle și BERD evaluează semnalele privind interesul unor terțe părți (în proiectul Midia Gas Development – n.r.). Acest lucru ar putea avea ca rezultat o asociere a BSOG cu un alt jucător, vânzarea sau, eventual, păstrarea de către Carlyle a investiției în companie”, a confirmat BSOG informația, într-un răspuns acordat publicației Profit.ro.

“OMV Petrom va accesa camera de date deschisă de BSOG. Are sens pentru ei, pentru că, pe de o parte, exploatarea este lângă perimetrul Neptun Deep, și, pe de altă parte, compania are activitate de extracție a gazelor din Marea Neagră, prin Petromar, și se pot crea sinergii suplimentare. Este prematur să se anticipeze dacă vor depune o ofertă, depinde de suma cerută de BSOG pentru vânzare, dar este clar că sunt interesați”, ne-au declarat ulterior surse din piața românească de gaze.