Gigantul american Exxon Mobil anunță o scădere a profitului de 56% în al doilea trimestru din an. Cu toate acestea, conducerea este mulțumită de rezultat
Profiturile companiilor petroliere globale au scăzut cu aproximativ jumătate față de 2022, dup ce invazia Rusiei în Ucraina a dus la creșterea prețurilor la petrol și gaze.
Cu toate acestea, excluzând al doilea trimestru de anul trecut, când a înregistrat rezultate record, Exxon a raportat cel mai bun pentru trimestrul aprilie-iunie din mai bine de un deceniu, a declarat cea mai mare companie petrolieră din SUA, ca urmare a reducerilor de costuri și de vânzarea unor active mai puțin profitabile.
Compania planifică o reducere suplimentară a costurilor după ce până acum a reușit să le scadă cu 8,3 miliarde de dolari cumulativ din 2019.
„Este un trimestru destul de bun pentru noi”, a declarat directorul financiar Kathryn Mikells pentru Reuters. „Ar trebui să vă întoarceți la al doilea trimestru al anului 2011 pentru a afla ultima dată când am produs acest nivel de câștig în trimestrul al doilea”, cu excepția anul trecut, a spus ea.
Venitul net trimestrial a fost de 7,88 de miliarde dolari, sau 1,94 de dolari pe acțiune, față de un record de 17,85 de miliarde dolari cu un an mai devreme. Wall Street se aștepta la 2,01 dolari pe acțiune, au arătat datele Refinitiv Eikon.
„Rezultatele Exxon au venit puțin mai slabe decât se aștepta în ceea ce privește câștigurile și fluxul de numerar”, a scris analistul RBC Biraj Borkhataria într-o notă.
Acțiunile Exxon au scăzut cu aproximativ 2% în tranzacțiile de dimineață, în timp ce rivalul Chevron (CVX.N), care a raportat și o scădere a profiturilor duminică, a scăzut cu aproximativ 1%. Ambii producători de top din SUA, care au favorizat rambursarea acționarilor în detrimentul cheltuielilor de capital, și-au păstrat programele de distribuție de numerar nemodificate.
CEO-ul Darren Woods a declrata că grupul se așteaptă la o cerere record de petrol în acest an și anul viitor și că acest lucru ar putea contribui la creșterea prețurilor la energie în a doua jumătate a anului.
„Vom observa o presiune ascendentă doar având în vedere schimbările cererii în opțiunile limitate pe care le avem pentru a crește semnificativ oferta”, a estimat Woods, citat de Reuters.
Se preconiza că toate companiile majore vor înregistra profituri reduse, deoarece țițeiul de referință Brent avea o medie de 80 de dolari pe baril, departe de nivelul de 110 de dolari în urmă cu un an. Prețurile gazelor naturale lichefiate (GNL) au scăzut la 11,75 de dolari per milion de unități termice britanice (mmBtu) de la aproximativ 33 de dolari pentru perioada de un an în urmă.
Realizările mai scăzute de gaze naturale și marjele de rafinare din industrie au afectat câștigurile Exxon.
„Afacerea noastră de rafinare este mult, mult mai mare decât a competitorilor noștri. Așa că efectele asociate cu schimbările au un impact mai mare asupra noastră”, a spus Woods analiştilor.
Câștigurile din produsele energetice au fost de 2,3 miliarde de dolari, în scădere cu 1,9 miliarde de dolari față de primul trimestru, dar au fost compensate de cele din produsele chimice, care au crescut la 828 de milioane de dolari de la 371 de milioane de dolari în trimestrul respectiv, ajutate de costurile mai mici ale furajelor.
Producția de petrol a Exxon se ridică la 3,7 milioane de barili echivalent petrol pe zi (boepd) până în prezent, în conformitate cu ținta anuală a companiei și constantă față de anul trecut.