Gigantul CrisTim despre pesta porcină: va fi o problemă de securitate naţională. Riscăm să ne izolăm

Evoluția agresivă a virusului pestei porcine le provoacă mari bătăi de cap crescătorilor de animale din România, cu aproape 50.000 de porci sacrificaţi și peste 500 de focare descoperite în 94 de localităţi, cele mai multe fiind în estul României. Autorităţile spun că au luat măsuri pentru ca boala să fie ţinută sub control, însă reprezentanţii patronatelor din domeniu nu sunt la fel de optimiști.
Lidia Neagu - joi, 02 aug. 2018, 18:38
Gigantul CrisTim despre pesta porcină: va fi o problemă de securitate naţională. Riscăm să ne izolăm

„Am făcut o evaluare la ce s-a întâmplat până acum strict pe cifre. Din datele raportate care au ajuns la noi și, din analiza acestora, am dedus că practic în mai puțin de o lună, numărul focarelor a crescut cu 72%, ceea ce ne îndreptățește să fim extrem de pesimiști, chiar îngrijorați în cea mai mare măsură pentru că în momentul în care în 3 săptămâni crește numărul de focare cu 72%, cum putem noi să interpretăm această evoluție sau să credem că această boală este ținută sub control?”, se întreabă retoric Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

Acesta a apreciat că un efect al răspândirii pestei porcine pentru România îl reprezintă creșterea importurilor de carne și al produselor din carne de porc, ceea ce ar duce la o dublare a costurilor industriei la 1 miliard de euro pe an și, implicit o scumpire a prețului la raft, în special, din cauza creșterii cererii pentru astfel de produse.

Pentru controlul Pestei Porcine Africane (PPA), ANSVSA a anunțat miercuri că Guvernul României a aplicat măsuri suplimentare de monitorizare, control şi combatere a bolii, astfel încât să se împiedice răspândirea virusului şi să se limiteze pierderile generate de evoluţia focarelor.

Totodată, au fost adoptate acte normative care reglementează compensarea pagubelor crescătorilor de porci cauzate de pierderea animalelor în acţiunile pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, dar şi acordarea de stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreţi morţi şi pentru participarea vânătorilor la vânătoarea selectivă.

Ioan Ladoși este de părere că acordarea despăgubirilor se face în prezent în mod discriminatoriu doar pentru valoarea în piață a animalului, fără să se ia în considerare și pierderile colaterale pe care fermierii le suferă.

”Noi am solictat o corecție a legislației privind despăgubirile în care să se ia în calcul și pierderile colaterale, nu numai valoarea în piața a animalului. Oamenii au dus o afacere și o fermă pe credite, au făcut cheltuieli colaterale, să nu uităm că în costul de producție al cărnii de porc, 60% reprezintă doar furajul, ori dacă tu ai furajul în fermă, l-ai cumpărat, l-ai pregătit și ferma a fost închisă și furajul trebuie distrus, evident că și acest lucru este o pierdere”, afirmă președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc pentru ECONOMICA.NET

La rândul său, Stanca Tudor, directoarea executivă a Patronatului Român de Carne de Porc este îngrijorată de propagarea virusului și spune că o eventuală răspândire necontrolată a acestuia ar putea duce la sacrificarea tuturor porcilor, în cel mai pesimist scenariu și o izolarea a României față de țările vecine și UE.

”De exemplu, toate persoanele care vor ieși din România, nu știu ce se vor face cu bagajele lor indiferent că vor conține sau nu carne de porc. Nu știu dacă nu vor putea ieși din țară, dar oricum va fi un control. Pentru că și celelalte țări sunt alertate, este un virus care a venit prin migrare permanentă și s-a apropiat de estul Europei. Este normal ca și celelalte țări să își ia măsuri de precauție pentru că în toate țările există efective de porcine, poate nu atât de multe la gospodăriile populației cum există în România, dar există riscul unor pierderi economice foarte mari”, a declarat Stanca Tudor pentru ECONOMICA.NET.

De aceeași părere este și preşedintele Federaţiei Patronatelor din Industria Alimentară – Romalimenta și CEO-ul grupului Angst, Sorin Minea. 

”Dacă autoritățile nu vor ține sub control boala, România se va închide, adică nu se mai permite comerțul intra comunitar cu carne de porc și preparate din carne din România ceea ce va duce la pierderi economice incalculabile. Ce vom produce aici va trebui să consumăm aici, nu vom mai ieși din piața din România cu carne și preparate din carne. Importurile vor funcționa fără nicio problemă, noi nu vom putea ieși afară, vom rămâne cu o piață închisă. Pierderile sunt imposibil de măsurat acum, dar sunt uriașe, calculați numai despăgubirile cât sunt. Dar costurile economice sunt uriașe, se poate duce până la dispariția la 80% din efectivele din România dacă nu se poate stăpâni boala”.

De asemenea, Radu Timiș, șeful CrisTim este de părere că cea mai gravă problemă ar fi, pe lângă pierderile economice, impactul pe care propagarea pestei l-ar putea avea asupra imaginii țării.

”Să sperăm că autoritățile își vor face treaba. Ideea este că trebuie mai mult leadership. Nu știu dacă e suficient numai ANSVSA-ul sau Ministerul Agriculturii. Cred că la un moment dat va fi o problemă de securitate națională și atunci cred că e vorba de CSAT, de ceva mai mult. Riscăm să ne izolăm, asta e problema. Dacă ajungem la acel scenariu sumbru de un milion de porci sacrificați, mi-e teamă să nu fim ocoliți cu totul și de turiștii străini și de ieșirile din țară (…) Trebuie să ne calculăm și impactul pentru că impactul nu este numai la nivelul unei companii, două, trei sau industriei. Impactul este la nivel național și afectează tot, numai spun de imaginea țării și brandul de țară”, spune Timiș.

Ce soluții ar putea exista pentru a stopa răspândirea virusului

Stanca Tudor consideră că cea mai dificilă parte pentru a stopa răspândirea virusului este relația cu populația, care nu este foarte bine informată în legătura cu pesta porcină. ”Populația trebuie foarte bine informată pe toate canalele posibile și asta e soluția. Populația trebuie să supravegheze foarte bine animalele, să nu le permită să iasă din spațiul de creștere, acolo să fie ținute în condiții de biosecuritate, să anunțe medicul veterinar imediat ce apar orice fenomene și să nu ascundă nimic. Ascunderea unor evenimente sau tăierea animalului și depozitarea lui sau vinderea ilicită a acestuia nu poate să ducă decât la propagarea bolii”.

La rândul său, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a precizat că cel mai important lucru este colaborarea populaţiei şi înţelegerea situaţiei.

”Această boală nu are vaccin, nu are tratament, este extrem de agresivă, dar nu afectează siguranţa omului. Pentru a limita răspândirea ei este necesară colaborarea populaţiei – fie că este vorba despre a ucide porcii sau a lua măsuri de dezinfecţie”, a spus Arafat. 

Sorin Minea crede că situația ar trebui gestionată de către medicii veterinari și ANSVSA, precum și de o implicare mai activă din partea autorităților guvernamentale. ”Ar trebui blocate transporturile, ar trebui închise târgurile de animale, târgurile tradiționale, ar trebui ca politicul să uite de politică și să ia și niște decizii pentru viața reală”.

Patronul CrisTim consideră că o soluție pentru stoparea focarelor ar fi înființarea unui centru unic pe țară care să coorodoneze acțiunile. „Eu în general sunt optimist și cred ca vor face față și în măsura în care se poate opri, vor gestiona. Singura chestiune este că trebuie comunicat mai bine atât cu consumatorii, cu zona de fabricație cu autoritățile locale. Ar trebui o comandă unică și nu fiecare județ să ia măsurile locale, ar trebui cumva coordonată întreaga acțiune”, a spus Timiș pentru ECONOMICA.NET.

Acesta a adăugat că pesta nu reprezintă un pericol pentru afacerea sa întrucât majoritatea materiei prime este importată, dar ca o măsură de precauție a realizat mai multe planuri în funcție de posibilele scenarii.

”Noi ne-am luat măsurile de siguranță: orice mașină care vine la noi și iese din fabricile noastre sunt cu nebulizare (tratament de dezinsecție -n. red), chiar dacă la noi în Prahova nu este nicio problemă. Același lucru se întâmplă și la depozite. Avem niște costuri cu privire la măsurile de siguranță pe care le-am luat, dar suntem pregătiți și pentru următoarele scenarii care s-ar putea întâmpla. De exemplu foarte mulți muncitori au porci acasă, asta înseamnă că aceștia îi vom băga în concediu sau le vom plăti porcii și să îi sacrificăm. Am făcut mai multe scenarii ca sa nu avem nicio problemă”.

Până acum au fost sacrificate aproape 50.000 de animale, stabilindu-se că virusul a intrat în ţară prin introducerea ilegală de produse infestate, în zona de nord a ţării, dar şi adus de porcii mistreţi, în Delta Dunării.

”Începând cu 9 iunie, avem o evoluţie destul de agresivă în zona de sud-est a României, intrată prin Rezervaţia Naturală Biosfera Dunării, o evoluţie explozivă, care generează o sitiuaţie epidemiologică nespecifică. Avem în acest moment în evoluţie 524 de focare de pestă porcină africană, 521 localizate în gospodării ale populaţiei, trei în exploataţii profesionale”, a anunţat, miercuri, preşedintele ANSVSA, Geronimo Răducu Brănescu, după şedinţa Comitetului Naţional de Urgenţă pentru combaterea pestei porcine africane.

Potrivit acestuia, cea mai mare exploataţie afectată se află în judeţul Tulcea, fiind sacrificaţi dintr-un singul loc 43.843 de porci.

”În total, au fost eliminate, ucise, un număr de 49.816 porcine, la nivelul întregii ţării. Au fost afectate 94 de localităţi – 14 în judeţele Satu Mare, Bihor, Sălaj şi 80 în judeţele Tulcea, Contanţa, Galaţi, Brăila şi Ialomiţa.

Între timp, autoritățile din Bulgaria se pregătesc să construiască un gard la granița cu România pentru a preveni intrarea mistreţilor, responsabili de răspândirea virusului pestei porcine africane.

Te-ar mai putea interesa și
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative care au permis o astfel de utilizare pentru a contracara sancțiunile......
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Șeful direcției Business din ING Bank, Florin Ilie, arată că anumite servicii bancare care sunt subutilizate de firme ...
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. Bugetul este o ficțiune, o vrăjeală, nici nu știm cât este gaura!
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. ...
Profesorul de economie Bogdan Glăvan, adept militant al piețelor libere, spune că România se apropie de o criză foarte ...
Cod galben de vânt în București. Pompierii au intervenit în 101 cazuri în Capitală și județul Ilfov
Cod galben de vânt în București. Pompierii au intervenit în 101 cazuri în Capitală și județul Ilfov
Pompierii au gestionat 101 intervenţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, miercuri, în intervalul orar 10:00 - 18:00, pe ...