Gigantul danez Maersk a lansat la apă prima navă de transport mărfuri din lume care merge cu biometanol

14 09. 2023
Laura Maersch

Numele navei este Laura și a intrat de astăzi în flota gigantului maritim danez Maersk.

Nava a fost construită în Coreea de Sud de Hyundai Heavy Industries (HHI) și echipată cu un motor care merge cu două tipuri de combustibili. Laura este un model relativ mic, care va putea transporta containere de 2.136 de picioare (TEU).

Potrivit Maersk, nava va începe să opereze în Marea Baltică din luna octombrie.

„Metanolul verde este combustibilul pe care l-am ales… pentru că este singura soluție scalabilă care poate îndeplini cerințele de emisii zero (emisii de carbon)”, a declarat CEO-ul Maersk, Vincent Clerc, în timpul ceremoniei de inaugurare de joi care a avut loc în Portul Copenhaga.

„Nici noi, nici clima nu ne putem permite să ne complace sau să așteptăm să apară alte soluții la sfârșitul anilor 2020”, a adăugat el.

În conformitate cu tradiția pentru botezul vaselor, von der Leyen a aruncat apoi o sticlă de șampanie peste corpul navei.

Metanolul verde, cunoscut și sub denumirea de „e-metanol”, este compus din reziduuri de dioxid de carbon (CO2) și „hidrogen verde”, care este creat prin utilizarea energiei regenerabile pentru a diviza moleculele de apă.

În ultimii doi ani, Maersk, liderul mondial în transportul de containere, a comandat 25 de nave care funcționează cu metanol verde. Dintre acestea, 19 sunt în construcție și ar trebui să fie finalizate până în 2025.

Compania estimează că acest lucru îi va permite să-și reducă emisiile anuale de dioxid de carbon cu aproximativ 2,3 milioane de tone.

Nava Laura va contribui la reducerea emisiilor de CO2 cu 100 de tone pe zi, în comparație cu aceeași navă care funcționează cu păcură. La scară globală, transportul maritim este mai poluant decât transportul aerian, potrivit Institutului Superior de Economie Maritimă (ISEMAR).

Sectorul reprezintă 2,89% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, conform ultimelor cifre publicate de Organizația Maritimă Internațională. Maersk, care și-a vândut divizia de petrol către TotalEnergies în 2017, își propune să devină neutru ca emisii de carbon până în 2040.

Sursa foto: Maersk.com