Gigantul francez EdF va consilia Guvernul Serbiei în viitorul program nuclear al țării, după ce a câștigat o licitație. A participat și o firmă românească
Gigantul energetic de stat francez EdF și firma de inginerie Egis Industries au câștigat o licitație pentru primul studiu referitor la utilizarea energiei nucleare în Serbia. Guvernul de la Belgrad a adoptat, de asemenea, modificări la Legea energiei în luna august, cu scopul de a aboli un moratoriu din 1989 privind interdicția de a se construi centrale nucleare.
Ministerul Minelor și Energiei a emis ordinul de achiziție publică pentru acest studiu în iunie. Instituția a amânat termenul cu două săptămâni și a deschis ofertele pe 2 august, se arată în document citat de presă. După evaluarea ofertelor, EdF și Egis au câștigat cele mai multe puncte. Oferta lor a fost aproape egală cu estimarea Guvernului, la 120.000 de euro, fără TVA.
Studiul tehnic preliminar cerut de Guvernul sârb vizează prezentarea tehnologiilor disponibile, iar compaiile trebuie să recomande și soluțiile. Analiza trebuie să acopere centralele nucleare convenționale, de generația 3+, precum și tehnologii mai avansate, cum ar fi reactoarele modulare mici, Reactoarele de generația a patra, mai noi, nu intră în discuție.
Consultantul va avea sarcina de a calcula costurile, de a prezenta în detaliu lanțul de aprovizionare și de a face o evaluare a potențialilor parteneri de proiect.
Alte opt companii și/sau consorții au participat la licitație, iar printre ele a fost și o companie de consultanță din România, Romcapital Invest, asociată cu o firmă din Cehia. Iată lista:
- China National Nuclear Corporation Overseas;
- Jooho Whang – Powertos (oferta a fost declarată nulă);
- Institutul de Inginerie Electrică Nikola Tesla – Enconet Consulting;
- Environ – GO2Power;
- Sargent & Lundy;
- Tenet Advisors – JSC KEPT;
- NAC International – MRC Arge Enerji Mühendisliği, Kontrol ve Test Hizmetleri;
- SC Romcapital Invest – UJV REŽ – EKS.u SMR.
Din 1989, în Serbia este în vigoare un moratoriu în care exista o interdicție privind construcția de centrale nucleare și instalații pentru producerea de combustibil nuclear și prelucrarea combustibilului nuclear uzat pentru centralele nucleare. Însă conducerea țării a decis să ia în considerare posibilitatea de a instala unul sau mai multe reactoare, această idee fiind susținută înclusiv de președintele țării, Aleksandar Vučić. Potrivit acestuia, se estimează o creștere de patru ori a cererii de electricitate în Serbia, iar singura soluție pentru a o acoperi ar fi construirea de unități nucleare.