„Suntem încântați că TotalEnergies are încredere în expertiza noastră dovedită în domeniul fotovoltaic. Acest acord confirmă faptul că strategia PNE „Scale Up 2.0″ este atractivă în industrie. Prin livrarea de proiecte gata de construcție, PNE își extinde modelul de afaceri rezilient, sporind în același timp valoarea companiei”, a declarat Markus Lesser, CEO PNE AG
„Achiziția acestor cinci proiecte solare din România este o ilustrare perfectă a angajamentului TotalEnergies de a-și dezvolta activitățile în domeniul energiei regenerabile în această țară și, mai larg, în Europa de Est, în sprijinul Green Deal”, a declarat Marin de Montbel, VP Renewable Explorer – New Markets la TotalEnergies.
„Dezvoltarea acestor proiecte ne permite să desfășurăm expertiza Companiei în producția de energie solară și ne consolidează prezența în Europa de Est prin achiziționarea unui portofoliu de proiecte solare în Polonia cu o capacitate totală de 200 MW. Suntem mândri să devenim un partener de elecție pentru a sprijini România în diversificarea și decarbonizarea mixului său energetic din energie regenerabilă”, a mai spus el.
Daniela Dinescu, managing director PNE Romania și membru activ atât în consiliul director RWEA cât si cel al RPIA, asociații care reprezinta vocea regnerabilelor în România, a declarat:
‘’Vânzarea proiectelor fotovoltaice cu o capacitate totala de 208 MWp către Total Energies Renewables reprezintă un moment important pentru activitatea PNE în România. Este o mandrie si reprezintă in același timp o confirmare a eforturilor noastre continue de a promova și dezvolta energia regenerabilă.
Faptul că Total Energies, o companie de renume pe piața energetică globală, a fost interesată să achiziționeze aceste proiecte dezvoltate de PNE, subliniază calitatea și potențialul acestora. Suntem încrezători că parteneriatul cu Total Energies Renewables va aduce beneficii semnificative pentru ambele părți și va consolida poziția noastră pe piața energiei regenerabile din România.
Continuăm să fim între companiile de top în domeniul energiei regenerabile în România și să aducem inovație și sustenabilitate în toate proiectele noastre. Avem in dezvoltare proiecte cu o capacitate de peste peste 1 GW, diverse tehnologii RES. Suntem dedicați, în continuare, dezvoltării și implementării soluțiilor de energie curata, contribuind astfel la viitorul durabil al țării noastre și al întregii planete‘’
Părțile implicate în tranzacție au convenit să nu dezvăluie prețul de achiziție.
PNE este activă în România de peste 10 ani și a dezvoltat și vândut cu succes proiecte eoliene și solare fotovoltaice de 510 MW/MWp. În prezent, are un volum de 1 GW de proiecte în curs de dezvoltare.
La finalul anului 2022, capacitatea brută de producție de energie regenerabilă a TotalEnergies a ajuns la aproape 17 GW. TotalEnergies va continua să extindă această activitate pentru a atinge o capacitate brută de producție și stocare de 35 GW din surse regenerabile, și apoi 100 GW până în 2030, cu obiectivul de se poziționa în top 5 producători globali de energie electrică obținută din energie eoliană și solară.
TotalEnergies este prezentă pe piața românească prin 4 companii – Hutchinson, TotalEnergies Marketing Romania, AS24 Romania și TotalEnergies Global Services Bucharest – și are sedii în București și în județul Brașov, cu peste 1.400 de angajați.
Parteneriat cu Dacia
În toamna anului trecut, apărea informația că divizia românească a gigantului francez TotalEnergies are în pregătire două proiecte de construire de parcuri fotovoltaice, care vor asigura o parte din consumul de energie electrică al producătorului auto român Automobile Dacia din grupul Renault, de la uzina de la Mioveni și de la Centrul Tehnic de la Titu. Parcurile vor fi dezvoltate de către TotalEnergies Marketing Romania.
Parcul solar avut în vedere pentru platforma industrială de la Mioveni este gândit să aibă o putere instalată de 30,35 MW, cu panouri puse la sol și pe acoperișurile clădirilor, iar cel de la Titu ar urma să aibă 3,85 MW.