Gigantul Google consideră că procesul pe care i l-au intentat autoritățile americane este unul profund eronat
„Oamenii folosesc Google deoarece ei aleg să facă asta – nu pentru că sunt forţaţi să o facă sau pentru că nu găsesc alternative”, se arată în comunicatul Google, deţinut de gigantul american din domeniul tehnologiei Alphabet Inc.
Marţi, Departamentul american al Justiţiei şi 11 state americane au intentat proces companiei Google pentru încălcarea normelor concurenţei, considerându-se că şi-a folosit puterea semnificativă pe piaţă pentru a-şi elimina rivalii. Compania se confruntă cu acuzaţii similare în Uniunea Europeană. În total, UE a amendat Google cu 9,2 miliarde de dolari (7,8 miliarde de euro) în trei cazuri diferite de încălcare a normelor concurenţei.
Google, care a devenit celebru datorită motorului său de căutare, a raportat anul trecut venituri de 162 miliarde de dolari (137 miliarde de euro).
Senatorul republican Josh Hawley, un critic virulent al Google, a acuzat firma că-şi păstrează puterea „prin mijloace ilegale” şi a apreciat că procesul „este cel mai important caz antitrust din aceste timpuri”.
Departamentul american al Justiţiei susţine că Google a acţionat ilegal pentru a-şi menţine poziţia în afacerile de căutare pe internet şi reclame.
„În absenţa unei hotărâri judiciare, Google îşi va continua strategia anticoncurenţială, afectând concurenţa, reducând posibilitatea consumatorilor de a alege şi subminând inovaţia. În beneficiul consumatorilor americani, al celor care îşi fac reclamă şi al tuturor companiilor dependente de internet, este momentul să oprim comportamentul anticoncurenţial al Google şi să restabilim concurenţa”, apreciază autorităţile SUA.
Litigiul judiciar reprezintă cel mai important act al Guvernului de a proteja concurenţa, de la cazul împotriva Microsoft, în urmă cu peste 20 de ani.
Anul trecut, Congresul SUA a anunţat o amplă investigaţie privind rolul marilor companii din sectorul tehnologic, inclusiv Google, Facebook, Amazon, Apple, pentru a determina dacă ele au sufocat concurenţa.
Investigaţia a reprezentat primul indiciu important că oficialii americani vor să reglementeze giganţii din domeniul tehnologiei, cum ar fi Google, Amazon şi Apple, care sunt din ce în ce mai criticaţi pentru poziţia lor dominantă pe piaţă şi protecţia insuficientă a datelor cu caracter personal.