Gigantul low-cost Ryanair vrea să promoveze Bucureştiul. Se plânge că primãria îl ignoră

Singurul punct de informare turistică din Bucureşti, deschis de Primărie în pasajul de la staţia de metrou Universităţii este închis de mai bine de opt luni. De hărţi turistice dai doar în marile intersecţii. Site-ul seebucharest.ro, administrat de Primărie, unde ar trebui să fie informaţii la zi despre Bucureşti, nu este actualizat. În prezent, Bucureştiul nu este promovat nicăieri. Dar acest lucru ar urma să se schimbe. 
Andrada Ghira - mie, 18 feb. 2015, 22:13
Gigantul low-cost Ryanair vrea să promoveze Bucureştiul. Se plânge că primãria îl ignoră

Gigantul aerian Ryanair vrea să promoveze Bucureştiul, aşa cum face cu asociaţiile de promovare din alte oraşe Europene. Însă, cum nimic nu e pe gratis, compania aeriană vrea ca şi Asociaţia să se implice financiar în proporţie de 50% în campaniile de promovare.

„Colaborăm cu asociaţiile similare din alte oraşe europene. Sunt Asociaţii care au bugete de milioane de euro, altele de doar câteva sute de mii. Spre exemplu, ţările scandivane au investit masiv în promovare pentru atragerea de turişti străini. Vrem să implementăm şi aici acelaşi model. Dacă noi venim cu 10.000 de euro, să vină şi Asociaţia cu 10.000 de euro„, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Kasia Gaborec-McEvoy, Deputy Sales & Marketing Manager CEE din cadrul Ryanair.

Reprezentantul Ryanair spune că website-ul companiei înregistrează milioane de vizitatori în fiecare lună şi că anul trecut au fost transportaţi 86,4 milioane de pasageri. În plus, în cooperările cu Asociaţiile de turism, Ryanair pune un logo către site-ul acestora, pe lângă preţul biletului şi numele destinaţiei. Astfel, cu un simplu click, turistul ajunge direct pe site-ul Asociaţiei şi are acces la mai multe detalii referitoare la oraş.

Parteneriatele semnate de Ryanair cu alte Asociații de turism ale orașelor din Europa includeau promovarea destinației în presa străină, producția de reclame și creație, toate la un cost între 250.000 și 300.000 de euro. Din această sumă, fiecare parte trebuie să vină cu jumătate din bani.

„Am lucrat îndeaproape cu reprezentanţii Asociaţiei, cu reprezentanţii Aeroportului Bucureşti şi vrem să promovăm Bucureştiul şi să aducem mai mulţi pasageri. Percepţia Bucureştiului în Vest nu este aşa cum ar trebui să fie. Vrem să oferim noi rute şi oamenii să ştie de ele, să ştie ce pot face, ce pot vedea şi unde se pot caza”, mai spune reprezentantul Ryanair.

Compania a lansat Asociaţiei câteva propuneri de colaborare pentru promovarea Bucureştiului, însă aceasta nu dispune încă de resurse financiare.

„Sunt ceva planuri, însă, la sfârşitul zilei, totul se învârte în jurul banilor. Ryanair are anumite modele de promovare şi ne-au oferit o parte din ele. Acum le analizăm, şi vom vedea cu ce vom începe şi sperăm ca înainte de vară să promovăm Bucureştiul”, a declarat Răzvan Pârjol din cadrul Asociaţiei.

De ce nu are asociaţia bani

În luna iulie a anului trecut, Primăria Municipiului Bucureşti devine partener, împreună cu federaţiile şi companiile din industria turismul, în Asociaţia de promovare şi dezvoltare a turismului în Bucureşti.

Din asociaţie fac parte Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), Federaţia Industriei Hoteliere din Români (FIHR), HORA – reprezentantul restaurantelor din Bucureşti, SKAL, care reuneşte specialişti din turism, Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Compania Aeroporturi Bucureşti, UNTRR, ca exponent al transportatorilor şi Tarom

Iniţial, fiecare membru a plătit 1.500 de euro pentru constituirea bugetului Asociaţiei. A urmat apoi o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, din noiembrie 2014, care prevede alocarea lunară, a sumei de 500.000 de lei (nr. – 110.000 de euro) pentru studiile unor proiecte ce au ca scop dezvoltarea turistică a Capitalei. 

Însă de aproape trei luni, Asociaţia nu a primit încă niciun ban, în condiţiile în care gigantul low-cost ar vrea să promoveze România, însă într-un parteneriat care prevede o participaţie financiară 50% – 50% cu Asociaţia. 

„Argumentele lor (nr. – reprezentanţilor Primăriei Capitalei) se referă la un blocaj birocratic în aplicarea deciziei. Aşteptăm totuşi un răspuns oficial din partea lor. Când am obţinut acea hotărâre de a finanţa această asociaţie, ne-am oferit să dăm lunar, un raport public despre modul în care se cheltuiesc aceşti bani”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Călin Ile, vicepreşedintele asociaţiei. 

Acesta mai spune că primul proiect în care vor fi investiţi bani este dezvoltarea unui site de promovare a Bucureştiului, pentru care au fost deja rezervate mai multe domenii. „Primul nostru proiect este să avem un site destinat turiştilor, pentru că avem nevoie de o prezenţă în online. Costul site-ului se ridică la 70.000 de euro”, ne-a mai declarat Călin Ile. 

Asociaţia a fost creată pe modelul deja existent în celelalte capitale europene, unde acestea funcţionează cu banii strânşi din taxa hotelieră. Anul trecut, hotelierii din Bucureşti au plătit 2,5 milioane de euro în contul acestei taxe, încasate de primăriile de sector, însă alocarea de fonduri de la Primărie nu provine din taxa hotelieră.

Cu toate astea, turiştii străini vin, fie că vin în vacanţă, fie că vin mai mult pentru afaceri, evenimente sau congrese. Datele INS arată că în 2013, 600.000 de turişti străini s-au cazat în hotelurile din Capitală. Iar potenţial de creştere există. 

Te-ar mai putea interesa și
China impune sancțiuni împotriva a șapte companii americane, după ce Biden a aprobat acordarea unui ajutor nou pentru Taiwan
China impune sancțiuni împotriva a șapte companii americane, după ce Biden a aprobat acordarea unui ajutor nou pentru ...
China a anunţat vineri sancţiuni împotriva a şapte companii americane după ce Washingtonul a aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Taiwan, descris de Beijing drept un atac la adresa......
Constructorul turc de drone Baykar a cumpărat compania italiană de aviaţie şi apărare Piaggio Aerospace, aflată sub controlul Guvernului de la Roma
Constructorul turc de drone Baykar a cumpărat compania italiană de aviaţie şi apărare Piaggio Aerospace, aflată sub ...
Producătorul turc de drone Baykar a achiziţionat compania italiană de aviaţie şi apărare Piaggio Aerospace, a anunţat ...
Anunț de la Electrica Furnizare pentru toți clienții. Ce se întâmplă cu facturile
Anunț de la Electrica Furnizare pentru toți clienții. Ce se întâmplă cu facturile
Electrica Furnizare stornează facturile pentru consumurile aferente lunilor octombrie şi noiembrie 2024, urmând ca acestea ...
Inteligența artificială dă primele semne de demență. Aproape toți chatboții AI de top prezintă semne de declin cognitiv
Inteligența artificială dă primele semne de demență. Aproape toți chatboții AI de top prezintă semne de declin cognitiv
Cu excepția ChatGPT 4o, aproape toate modelele lingvistice mari disponibile public supuse unui test numit Montreal Cognitive ...