Update: Producția din România nu va fi relocată (surse). Gigantul PepsiCo readuce în Grecia o parte din producția de răcoritoare importate din România. Transportul a devenit prea scump și dificil
Această schimbare nu va afecta operațiunile din România și nici capacitatea PepsiCo de a deservi piața locală.
Știrea inițială
PepsiCo Hellas, distribuitorul brandurilor PepsiCo pe piața grecească, intenționează să creeze parteneriate locale pentru a readuce o parte din producția de băuturi răcoritoare importate acum din România, a declarat presei din Grecia Inga Dengel, general manager pentru Grecia și Cipru al PepsiCO. Motivul ar fi legat de costurile și dificultățile legate de transport. Nu se știe încă cum va impacta acest lucru producția din România.
Gigantul PepsiCo, cu o fabrică de producție a băuturilor răcoritoare în Dragomirești, România, de unde exportă în Grecia, intenționează să readucă o parte din producția unor branduri, inclusiv Pepsi, pe piața elenă, prin dezvoltarea unor parteneriate cu companii care ar dori să realizeze producția și îmbutelierea în numele său, a declarat pentru publicația elenă Capital, managerul Pepsico pentru Grecia și Cipru.
O parte a strategiei constă astfel în producția de băuturi răcoritoare în ambalaje din plastic PET la fabrica NU Aqua din Loutraki. De asemenea, o parte din producția de băuturi răcoritoare în cutii de aluminiu va fi realizată fie în cooperare cu compania EPSA, fie în cooperare cu o altă fabrică din Grecia care are capacitatea de producție necesară pentru a satisface nevoile PepsiCo. Producția noilor produse în Grecia va începe din decembrie.
Nu se știe însă ce impact va avea acest lucru asupra producției din România, țară care exportă o parte din aceste produse către Grecia.
Produsele Pepsi de pe rafturile magazinelor din Grecia sunt importate încă din 2016 de când compania a închis operațiunile fabricii din Inofyta, Viotia, dupa șase ani de pierderi. Între timp însă, multinaționala a repatriat Ivy, brand produs acum la fabrica EPSA din Agria Volos. În aceeași fabrică, cu care există contracte pentru încă doi ani, este îmbuteliată Ivy inclusiv în doze de aluminiu.
Import neprofitabil din România
Potrivit sursei citate, mișcarea PepsiCo se datorează schimbărilor condițiilor de piață post pandemie și urmare a războiului din Ucraina. Practic, acum a devenit mult prea scump și mult prea dificil să mai imporți din afara Greciei, producția locală devenind astfel mai avantajoasă.
„A venit Covid, războiul din Ucraina și puțin mai târziu în Israel. Astfel, chiar dacă plătești cel mai scump transport, nu există șoferi care să vrea să facă rute pentru a transporta produsele”, a declarat managerul PepsiCO potrivit căreia scopul grupului este de a-și dubla activitatea în Grecia.
„Este mult de lucru pentru ca oamenii să se simtă încrezători pentru a susține creșterea. Ne propunem ca ceea ce avem să vedem nu doar mâine, ci și poimâine”, a precizat directorul general al companiei.
„Continuăm să vizăm dezvoltarea produselor noastre și a personalului nostru, precum și în noi tehnologii și productivitate. Economiile pe care le realizăm ne permit să reinvestim în piață. Anul trecut, costurile au crescut cu 20 % din cauza energiei și a condițiilor mai generale, cum ar fi costurile de transport. În ultimii trei ani, creșterea medie anuală a costurilor la cartofi a fost de 13%, la uleiul de măsline de 20%, la plasticul PET de 18%, la zahăr de 28%, la aluminiu de 10% și la sticlă de 15%”, a precizat și Thanasis Karakasis, director financiar al PepsiCo Hellas.
Pentru a acoperi creșterile de materii prime, transport și alți factori, compania a făcut investiții de peste 30 de milioane de euro pentru a optimiza producția și a limita costurile. Iar pentru 2024, se preconizează că se va merge pe același model, cu o creștere semnificativă a vânzărilor nete, estimate a atinge două cifre.
În 2022, PepsiCo International a achiziționat drepturile internaționale de producție pentru Ivy, ceea ce permite internaționalizarea mărcii istorice identificată cu producția de băuturi răcoritoare în Grecia.
Pepsico Hellas a înregistrat în 2023 o creștere de 18% a cifrei de afaceri, până la 238 de milioane de euro. În domeniul alimentar, produsele din cartofi au jucat un rol cheie, cu o creștere a vânzărilor nete de 23%, iar Doritos cu o creștere de 20% a vânzărilor nete. În ceea ce privește băuturile răcoritoare, Pepsi a condus cu o creștere de 23% și Lipton Ice Tea cu o creștere de 20%. Creșterea la gustări a fost determinată de consumul în afara locuinței cu 20%, iar în supermarketuri a fost de 12,5%. În ceea ce privește băuturile răcoritoare, creșterea în afara casei a fost de 29%, iar în supermarketuri de 15%. Marja brută a fost de 42%, îmbunătățită cu 0,9% față de 2022. Profitabilitatea înainte de impozitare a crescut cu 2,9% milioane de euro.
Așadar, pentru prima dată după mai mulți ani, afacerea cu băuturi răcoritoare a PepsiCo Hellas a devenit profitabilă după o serie de ani în care a înregistrat pierderi.