Gigantul Ryanair renunță și la Craiova, după zborurile din Oradea și închiderea bazei de la Timișoara
Este a doua oară când Ryanair renunță la zborurile de pe aeroporturile din România, după ce a renunțat la zborurile externe de la Constanța și Tîrgu-Mureș în 2014. După anunțul închiderii bazei de la Timișoara și renunțarea la zborurile din Oradea în programul de vară, compania renunță și la singurul zbor de pe aeroportul din Craiova.
Potrivit sistemului de rezervări al Ryanair, ultimul zbor de la Craiova spre Valencia va fi operat pe 25 octombrie.
Contactați de ECONOMICA.NET, oficialii aeroportului din Craiova au spus că deocamdată nu s-a luat o decizie finală privind zborul de la Craiova și că programul de iarnă nu a fost încă publicat.
Gigantul low-cost își restrânge însă operațiunile pe plan local.
„Aceasta rută din Craiova către Valencia nu va fi operată în programul de iarnă 2018”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Denis Barabas, sales & marketing executive pentru România și Europa Centrală și de Est din cadrul Ryanair.
Zborurile de la Craiova spre Valencia au fost lansate începând cu luna noiembrie 2016, cu o frecvență de două zboruri săptămânale. Atunci, compania anunța că va aduce peste 33.000 de clienți pe an pe Aeroportul Craiova.
Ryanair închide prima bază din România
Ryanair a anunțat luna trecută închiderea bazei de la Timișoara la data de 25 martie, prima deschisă în România, pe fondul unei performanțe comerciale slabe. Vor fi menținute doar zborurile spre București și Milano.
„Menționăm că această decizie este una strict comercială, determinată de nerentabilitatea acestor curse cu un grad redus de încărcare și/sau de tarifele mici de călătorie practicate. Regretăm că regiunea de vest a României nu a reușit să fie suficient de atractivă pentru potențialii turiști străini, iar destinații precum Berlin sau Dusseldorf de exemplu, să nu fie destinații de interes pentru locuitorii din Banat”, se arată într-un comunicat de presă al Aeroportului Timişoara.
CITEȘTE ȘI Aeroportul Timişoara despre plecarea Ryanair: Zborurile spre Dusseldorf şi Berlin, grad de încărcare sub 70%
După comunicatul celor de la Aeroportul Timișoara, Ryanair a dorit să menționeze că „Vom continua să avem o relație bună cu echipa managerială a Aeroportului Timișoara și, în viitor, în funcție de condițiile pieței, am putea reveni„, se arată într-o poziţie a Ryanair remisă Economica.net.
De la Timişoara, Ryanair oferea zboruri spre Bruxelles, Berlin, Dusseldorf, Frankfurt, Milano, Londra şi Bucureşti.
CITEȘTE ȘI Ryanair închide baza de la Timişoara
Ryanair a renunțat și la Oradea în programul de iarnă
Compania aeriană a anunțat că nu va mai opera nici zborurile spre cinci destinații de pe aeroportul din Oradea în programul de iarnă. Tot din motive comerciale.
„Din motive comerciale, Ryanair nu va opera zboruri din/către Oradea în programul de iarnă 2018. Vom continua să operăm cinci rute pentru programul Vara 2018, către Milano Bergamo, Memmingen, Barcelona Girona, Dusseldorf Weeze și Londra Stansted, acestea fiind acum disponibile pentru rezervări pe Ryanair.com”, potrivit companiei.
Ryanair a mai operat zboruri în România de pe aeroporturile din Tîrgu Mureș și Constanța în 2014. După renunțarea la aceste zboruri, compania și-a făcut intrarea pe Aeroportul Otopeni cu zboruri spre Londra Stansted și Dublin, iar în primăvara lui 2015 adăugase și zboruri spre Madrid. Trepat, compania a crescut numărul de rute operate de la București, dar s-a extins și pe alte aeroporturi din țară, precum cele de la Oradea și Craiova.
Operatorul aerian a transportat anul trecut 129 de milioane de pasageri.
Începând din luna septembrie 2017, compania irlandeză a trecut printr-o perioadă dificilă şi a fost nevoită să anuleze mai multe mii de zboruri din cauza unor probleme provocate de planificarea concediilor piloţilor, urmată de prima grevă a piloţilor din istoria Ryanair. În aceste condiţii, Ryanair a transportat 9,3 milioane de pasageri în luna decembrie 2017, cu doar 3% mai mult decât în luna decembrie 2016.
Cu toate acestea, gradul de ocupare al avioanelor Ryanair, un indicator al eficienţei unei companii aeriene, a crescut cu un procent în ritm anual, până la 94%. Compania irlandeză a anunțat la începutul anului că îşi menţine estimările potrivit cărora, în exerciţiul financiar ce se va încheia la data de 31 martie 2018, va înregistra un profit net de 1,4 – 1,5 miliarde de euro.