Iberdrola a fost acuzată că a plătit un fost ofițer spaniol de poliție pentru a spiona afacerile unei firme elvețiene, Eolica Dobrogea, care avea de fapt activități în România și a fost partener al Iberdrola în mai multe proiecte eoliene de la noi din țară.
Este vorba de plăți făcute lui Jose Manuel Villarejo, un fost ofițer de poliție, mai precis firmei de intelligence a acestuia, în anul 2012. Ar fi vorba despre facturi plătite de Iberdrola către firma fostului polițist în valoare de circa 30.000 de euro, pentru a asigura suport și logistică de securitate pentru personalul firmei spaniole din România.
De fapt, banii ar fi fost plătiți firmei lui Villajero pentru ca acesta să strângă informații despre Eolica Dobrogea, despre Christopher Kaap, acționar majoritar al firmei la acea vreme și despre Corneliu Dica, avocat. Informațiile ar fi urmat să ajute Iberdrola în conflictul pe care îl avea cu fostul său asociat în proiecte eoliene din România, Eolica Dobrogea.
Între cele două firme care au fost odată partenere au intervenit mai multe conflicte care au fost tranșate ulterior prin arbitraj în favoarea Iberdrola, au mai spus procurorii spanioli.
Acuzațiile referitoare la mita din România sunt de fapt doar o parte a unui scandal mai amplu, izbucnit în Spania, în urma căruia a fost investigat chiar Ignacio Galan, CEO al Iberdrola, pentru se vedea ce rol a avut acesta în angajarea firmei fostului polițist, potrivit Reuters.
Din aceeași știre mai aflăm și că fostul polițist a fost a fost eliberat din închisoare în martie după trei ani de detenție preventivă într-un caz separat ce viza presupuse spălări de bani și mituirea unor oficiali.
Iberdrola a anunțat că directorul companiei nu a făcut nimic ilegal și că susține orice investigație a autorităților. Compania a mai informat că a angajat firma lui Villajero în perioadele 2004-2009 și 2012-2017, căreia i-a plătit 17 facturi.
Autoritățile vor să vadă acum și dacă Iberdrola l-a angajat pe Villarejo pentru a-l spiona pe președintele clubului de fotbal Real Madrid, Florentino Perez, când compania de construcții a acestuia se lupta pentru a-și asigura un loc în consiliul de administrație al Iberdrola, în 2009.
De asemenea, cercetează și dacă Iberdrola l-a angajat pe Villarejo pentru a contracata opoziția locală față de construcția unei centrale din sudul Spaniei și pentru a obține informații despre Manuel Pizarro, fostul președinte al utilității Endesa.
Iberdrola în România
Iberdrola este a doua companie energetică din Spania și unul dintre liderii lumii în ceea ce privește energia eoliană. A intrat în România în 2008. A cumpărat de la Eolica Dobrogea 50 de proiecte eoliene, cu o capacitate totală de 1.600 MW, evaluate la circa 2,5 miliarde de euro, şi a anunţat că va finaliza toate investiţiile până în 2017, în colaborare cu Eolica. Totuși, potrivit relatărilor din presa vremii, s-a concretizat doar parcul eolian Mihai Viteazu din comuna constănțeană omonimă, cu capacitate de 80 MW. Iberdrola a spus că de vină a fost partenerul român, Eolica Dobrogea, pentru această situație. Ulterior, Eolica Dobrogea a intrat în insolvență.