Gigantul Thales, prezent și în România, cumpără compania digitală Gemalto cu 4,8 miliarde de euro

Economica.net
17 12. 2017
thales_84516900

Thales și Gemalto, listate pe bursa Euronext de la Amsterdam, au anunțat astăzi, 17 decembrie, că au ajuns la un acord de preluare din partea Thales. 

Thales a oferit 51 de euro pentru o acțiune Gemalto, cu 57% peste prețul de închidere la bursă în 8 decembrie, 2017. Înțelegerea dintre Thales și Gemalto poate pica în cazul în care este făcută o altă ofertă, care să depășească propunerea Thales cu cel puțin 9%. 

Înțelegerea vine la câteva zile după ce Gemalto a refuzat o ofertă de 4,3 miliarde de euro care a venit din partea celui mai mare rival, Atos. 

În ultimii trei ani, Thales a pus accentul în mod semnificativ pe tehnologiile digitale și a investit peste 1 miliard de euro în conectivitate, securitate informatică, analiza datelor și inteligența artificială, în special prin achiziționarea Sysgo, Vormetric și Guavus.

Integrarea companiei Gemalto accelerează puternic această strategie, consolidând oferta digitală a Thales, pe cele cinci piețe: aeronautică, spațiu, transport terestru, apărare și securitate). În total, această nouă unitate de afaceri va reprezenta circa 20% din veniturile grupului se situează printre primii trei jucători din întreaga lume, cu venituri de 3,5 miliarde de euro pe piața de securitate digitală, care cunoaște o creștere accelerată.  

Gemalto și Thales sunt companii care se bazează pe capacități de cercetare și dezvoltare, și au un portofoliu extins de brevete. Cercetarea și dezvoltarea sunt centrul afacerilor de securitate digitale ale Thales și Gemalto. Noul grup va avea mai mult de 28.000 de ingineri, 3.000 de cercetători și va investi peste 1 miliard de euro în cercetare și dezvoltare. 

Activă pe piața din România, Thales a început dezvoltarea operațiunilor industriale în 2007. Inițial, compania a fost furnizor pentru Forțele Aeriene Române. În ultimii zece ani, grupul a devenit un important jucător în industria trasportului feroviar și are un centru unde sunt angajați 200 de ingineri de software. 

În domeniul științei și tehnologiei, Thales este implicată în contribuția României în proiectul laserului de la Măgurele.