Gigantul Trafigura cumpără primul său parc fotovoltaic din România. Vânzător este Monsson, firma “regelui eolienelor, Emmanuel Muntmark

12 07. 2024
fotovoltaice

Se preconizează că lucrările de construcție vor începe în trimestrul III 2024, urmând ca proiectul să fie operațional și conectat la rețeaua electrică din România în 2025, potrivit informațiilor comunicate de Trafigira,

“Odată operațională, se preconizează că centrala va sprijini contribuția Nala la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU prin generarea a aproximativ 80 000 MWh de energie curată pe an, reprezentând consumul de energie al aproximativ 13 000 de gospodării, precum și prin reducerea a aproximativ 39 000 de tone de emisii de CO2 echivalent pe an”, mai spune compania.

Proiectul include posibilitatea de extindere suplimentară a capacității prin adăugarea unui sistem de stocare a energiei în baterii (BESS), pe care Nala Renewables intenționează să îl integreze în proiect.

Centrala fotovoltaică beneficiază de un acord de preluare pe termen lung a energiei, care conferă o siguranța a veniturilor timp de cel puțin 12 ani după punerea în funcțiune. Termenii acordurilor nu au fost dezvăluiți.

„Suntem încântați că am finalizat prima noastră achiziție cu Monsson, care are o experiență semnificativă în dezvoltarea și operarea proiectelor de energie regenerabilă în România”, a declarat Will Herlinger, director la Nala Renewbles.

„Este o țară atractivă pentru a dezvolta, achiziționa, construi și opera proiecte de energie regenerabilă, în parte datorită unui mediu de reglementare favorabil, determinat de obiective ambițioase privind energia regenerabilă. Ne așteptăm să continuăm să fim activi în regiunea CEE în următorii ani.”

„Suntem încântați să fim parteneri cu Nala Renewables pentru acest proiect și să le susținem activitățile în regiunea CEE. Monsson se angajează să asigure o tranziție lină către energia curată și un sistem energetic stabil. Toate proiectele noastre au sisteme mari de stocare a energiei în baterii luate în considerare în proiectare, deoarece viziunea noastră este că energia regenerabilă poate fi furnizată și ca energie de bază”, a declarat Sebastian Enache, Head of M&A la Monsson.

Anul financiar trecut, care s-a încheiat la 30 septembrie, Trafigura a avut venituri de 244 de miliarde de dolari, EBITDA de 12,7 miliarde de dolari și profitul net de 7,4  miliarde de dolari. Traderul, înființat acum 30 de ani, este activ în 156 de țări și are 12.000 de angajați.

Grupul Monsson este controlat de Emanuel Muntmark, cunoscut dezvoltator de parcuri eoliene și deținător de parcuri și, mai important, de numele său se leagă construcția marilor capacități de producție din regenerabil, demers început înainte de 2010. Supranumit “regale eolienelor”, a intrat ulterior și pe segmentul dezvoltării de parcuri fotovoltaice.

Prezentă de peste 17 ani în piața de energie regenerabilă din România, Monsson are un portofoliu de peste 5GW de proiecte eoliene și fotovoltaice. Compania furnizează servicii la cheie pentru Proiectarea, Dezvoltarea, Construcția și Operarea proiectelor care produc electricitate din surse regenerabile de energie și construcția și operarea soluțiilor de stocare a energiei în baterii.

Citește și: