Gigi Becali şi Patriarhul Daniel apar în dosarul „Bani pentru campania lui Geoană”

Economica.net
13 01. 2012

Gigi Becali a tratat subiectul cu aparentă relaxare.  „Eu aştept să fiu chemat la DNA ca să lămuresc lucrurile. Mie-mi place să joc la DNA, nu am nicio problemă. Nu-mi aduc aminte de nicio discuţie cu Hrebenciuc privitoare la vreun teren”, a spus europarlamentarul, vineri, într-o declaraţie de presă.

Informaţiile provin din volumele de urmărire penală ale dosarului în care procurorii DNA i-au trimis în judecată pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae şi directorul Viorel Bărac, de la InterAgro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, în cazul finanţării campaniei electorale prezidenţiale din 2009 a candidatului PSD Mircea Geoană.

Potrivit Mediafax, în material se arată că alte posibile infracţiuni care vor fi verificate vizează o discuţie dintre Hrebenciuc şi Becali, din 21 mai 2010, în care se vorbeşte despre un teren în suprafaţă de un hectar oferit de Gheorghe Becali unui ministru.

Până acum, nu se ştie despre ce ministru este vorba.

Pe de altă parte, în dosar este redată şi interceptarea unei conversaţii dintre Viorel Hrebenciuc şi PF Daniel.

În 14 iulie 2010, Hrebenciuc a luat legătura cu Patriarhul pentru a-i propune  un împrumut pentru construirea Catedralei Neamului, de la banca „Sfântul Spirit” din Portugalia.

Procurorii redau în material discuţia dintre cei doi:

„V.H.: Bună seara, Viorel Hrebenciuc sunt!

Secretar: Cu respect, domnule Hrebenciuc. Sunt părintele secretar.

V.H.: Aş fi vrut să vorbesc un minut cu prea fericirea sa, dacă este.

Secretar: Acum e ocupat.

V.H.: Vă rog, este în legătură cu Catedrala Neamului. Am o veste bună, da.

Domn: Alo?

V.H.: Saru’mâna, preafericirea dvs., Viorel Hrebenciuc vă deranjează.

Domn: Ah, să trăiţi domnule Hrebenciuc! Ce mai faceţi, bine?

V.H.: Bine fac, preafericite.

Domn: Văd că băcăuanii sunt în faţă.

V.H.: Sărut mâna, mulţumim din suflet!. De ce vă deranjez. Eu ştiu că sunt probleme cu finanţarea Catedralei Neamului şi am găsit o posibilitate. Este vorba de Banca Sfântul Spirit, Santu Spirit din Portugalia. Preşedintele băncii ar veni săptămâna viitoare aici, pentru că ei pot să facă acest lucru, indiferent de sumă. Eu, dacă aţi avea timp să mă primiţi în audienţă …

Domn: Problema este aşa: că noi avem mai multe oferte şi, dacă ne-ar face în scris, acum noi trebuie să păstrăm o anumită simetrie. Şi băncile astea ale noastre, româneşti …

V.H.: Da.

Domn: Vor să contribuie.

V.H.: Dar vorbiţi de contribuţie în sensul de credit sau de …

Domn: Linie de credit.

V.H.: Care ar fi suma totală de care avem nevoie?

Domn: Păi acum suma totală este … Pentru trei ani o sută de milioane de euro.

V.H.: Pentru trei ani?

Domn: Nu e mult, 30 de milioane pe an. Ceea ce nu îmi pare o sumă mare. Şi ai noştri pe aici au zis că, dacă au ceva garanţii guvernamentale punctuale, pot să ajute. Dar linia de credit mi se pare … Aceasta nu presupune garanţii. Că noi facem cu ei aşa: când avem bani, nu cerem, când nu avem bani, cerem şi atunci, se plăteşte comision de folosire şi de nefolosire. Asta e forma cea mai puţin dificilă.

V.H.: Eu mă gândeam la o chestiune care să o luăm …

Domn: Noi ne gândim că, dacă oamenii sunt sensibili, o să luăm puţini bani de la bancă. Numai în momentul în care ar fi un hiatus, un fel de pauze care nu sunt acoperite. De pildă, de aici, sunt oamenii, la primăriile de sector. Domnul Onţanu deja a alocat, a prins o anumită sumă şi noi ce putem face fără să mai dăm dobânzi şi comision de folosire, să facem pe cont propriu.

V.H.: Corect.

Domn: Anul acesta avem banii strânşi… Plătim 30% din proiectare (…)”.

În dosar apare şi o interceptare în care o persoană, prezentată de procurori ca fiind „domn”, îi spunea lui Viorel Hrebenciuc că are un „pont şi mai mişto” pentru finanţarea construirii Catedralei Neamului: „Poate să plătească aşa: să facă vinul de împărtăşanie. Vinde … Unii distribuitori, noi ne umplem de bani!”

Hrebenciuc: Am vorbit acum cu Patriarhul şi e puţin mai complicată chestiunea. E în spital săracu. Şi mă văd luni, trec pe la el. Mi-a explicat că sunt multe bănci. Că de fapt nu vrea să ia linia. Nu am înţeles eu exact cum vrea să facă. Înţelegi?

Domn: Da.

Hrebenciuc: Zice să le facă o propunere, că noi avem propuneri. Dar mă lămuresc eu luni, faţă în faţă cu el.

Domn: E cel mai bine aşa, ca să nu îi aduc nici pe ăia degeaba. Ei au zis, domnule, facem un sindicat de bănci, ăştia de la Spiritus Santus pot să deblocheze un milion foarte uşor.

Hrebenciuc: 100 e maxim, a zis.

Domn: Da? Perfect atunci.

Hrebenciuc: Iuliu Neagu se apucă de lucru. Deci văd ce a făcut până acum că el face din bucăţi şi nu cred că e bine.

Domn: Nicio problemă. Dar să ştii că mai am un pont şi mai mişto. Poate să plătească aşa: să facă vinul de împărtăşanie. Vinde… Unii distribuitori, noi ne umplem de bani.

Hrebenciuc: Ai văzut!

 

Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată, miercuri, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae şi directorul Viorel Bărac, de la InterAgro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.

Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

De asemenea, procurorii arată, în rechizitoriu, că a fost constituit un nou dosar, în care urmează să fie cercetate infracţiunile de folosire a influenţei sau a autorităţii politice, fals în înscrisuri şi spălare de bani, fapte comise de Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, alături de Viorel Hrebenciu, Robert Negoiţă, dar şi oameni de afaceri precum Sebastian Ghiţă şi Emilian Dinescu.