„Maine e 1 octombrie (azi – n.r.). Codul fiscal ar trebui aplicat. Această lipsă de decizie privind accizele crează instabilitate. Dacă aceasta continuă, să nu ne trezim cu surprize în noiembrie, când vine următorul guvern. Prevederile Comisiei Europene sunt clare. Cursul accizei se stabileşte la 1 octombrie. Deci ar trebui să avem un curs de calcul al accizei de 4,5 lei pentru un euro. Dacă fac prevederi să-şi asume şi consecinţele. Le-a convenit când am plătit anul acesta la un curs artificial de 4,7 lei, dar cand acelaşi calcul a dat un curs mai mic pentru anul viitor şi-au dat seama că nu îşi pot face veniturile bugetare”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Gilda Lazăr.
Producătorii de ţigări sunt printre cei mai mari plătitori de accize. Este şi singurul sector care mai are de parcurs un calendar de aliniere la acciza minimă UE. Anul acesta, românii au plătit pe tutun accize mai mari decât era firesc, conform calendarului de aliniere, pentru că valoarea accizei a fost crescută artificial de la 4,45 de lei, cât înregistrează Comisia Europeană că e cursul oficial pentru acciză pentru 2014, la 4,7 lei, cât a rezultat din calculul guvernului.
Între altele, este posibil ca modul de calcul al accizei să se decidă abia după alegeri, ceea ce pune în dificultate companiile, care de la 1 octombrie încep calcularea bugetelor pentru anul viitor.
Ieri, cu o zi înainte de stabilirea cursului pentru calculul accizei pe 2015, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a anunţat că lucrează la o nouă modalitate de stabilire a accizelor pentru anul viitor, surprinzând mediul economic.
„Pentru acciză avem un grup de lucru care analizează multiple posibilităţi. Ultima dată erau cel puţin trei (modalităţi de calcul a accizei – n.r.). Considerăm posibilitatea să rămânem la euro sau să transformăm în lei. Vrem să fie o modalitate justă, ne uităm foarte atent şi câţi bani aduce la buget, dar şi care este impactul asupra celor care plătesc această acciză”, a afirmat Ioana Petrescu, după şedinţa de guvern.
Potrivit Codului fiscal în vigoare, astăzi urma să se stabilească ce curs va fi folosit pentru calculul accizei pe 2015. Dacă prevederile Codului fiscal erau respectate, acciza pentru anul viitor ar fi fost calculată la un curs mai mic cu peste 5% decât cel folosit anul acesta.
Până anul trecut, accizele se calculau în funcţie de cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană la data de 1 octombrie a anului precedent. Pentru 2014, autorităţile au modificat însă modul de calcul, pentru a genera încasări mai mari la buget. Potrivit acestor modificări, în 2014 calculul accizelor a prevăzut indexarea cu rata inflaţiei şi a luat în calcul cursul euro/leu, comunicat de BCE în anul 2012, mai mare decât cel din octombrie 2013.