Giles Dickson, Wind Europe: “Guvernele europene, inclusiv al României, trebuie să se asigure că parcurile eoliene folosesc turbine europene”. Ce s-a întâmplat în România

29 02. 2024
dickson bun

„Ursula von der Leyen a vorbit anul trecut la Parlamentul European și a spus că „viitorul tehnologiei curate în Europa trebuie făcut în Europa”. Acest discurs a fost urmat de Pachetul privind Energia Eoliană cu 15 acțiuni imediate menite să consolideze lanțul de aprovizionare cu energie al Europei, si sa creeze un mediu echitabil și competitiv, inclusiv condiții de concurență echitabile. Acest lucru este bun pentru crearea de locuri de muncă, creșterea economică și securitatea energetică.

Acesta este motivul pentru care guvernele naționale, inclusiv România, ar trebui să se asigure că proiectele eoliene contin turbine europene”, a spus Giles Dickson, prezent la București la Zf Power Summit.

“Având în vedere toate acestea, industria eoliană europeană este extrem de dezamăgită că BERD a decis săptămâna trecută să finanțeze parcul eolian Urleasca din România, știind că acest parc eolian achiziționează turbine chinezești. Acest lucru este complet împotriva spiritului politicilor europene de astăzi. WindEurope a ridicat această problemă cu BERD și autoritățile relevante pentru a se asigura că acest lucru nu se repetă și că regulile de creditare ale băncilor reflectă politica UE și interesul european mai larg”, a spus Dickens.

Proiectul eolian Urleasca are 17 turbine eoliene cu o capacitate instalată totală de 102 MW și se preconizează că va genera 270 GWh de energie electrică pe an. Urleasca Wind Farm este controlată de BIG Shopping Centers ltd. și MEGA OR ltd., ambele fiind companii israeliene care activează ca proprietari și dezvoltatori de centre comerciale și proprietăți logistice. Ambele sunt listate la bursa de la Tel Aviv, iar BIG Shopping Centers este acționarul majoritar al AFI Properties, proprietar în România al centrelor comerciale AFI.

BERD urmează să finanțeze proiectul de la Urleasca (jud. Brăila), cu circa 46 mil. euro, în condițiile unui cost total al proiectului de circa 109 mil. euro.

“Putem construi această tehnologie în Europa. Noul regulamentul privind industria „zero net”, pe care Union Europeana tocmai l-a convenit, stabilește obiectivul de a produce 36 GW de turbine eoliene în fiecare an. Construim noi fabrici în Europa, de exemplu Vestas construiește două noi fabrici în Polonia. Noi fabrici pentru substații sunt în plan si pentru Spania și Germania”, a mai spus șeful Wind Europe.