Gitenstein: Eşecul în combaterea corupţiei va îndepărta investiţiile de România
„Eşecul de a combate eficient corupţia va îndepărta investiţiile locale şi străine necesare pentru reconstruirea României”, a afirmat ambasadorul american.
Potrivit acestuia, companiile americane care vor să investească în România se aşteaptă să beneficieze de aceleaşi condiţii ca în SUA.
„Acest lucru este la fel de important pentru companiile americane care îşi desfăşoară activitatea în România. Ne aşteptăm să beneficiem de aceleaşi condiţii. Legislaţia federală americană, Foreign Corrupt Practices Act, interzice companiilor americane să dea mită. Eu şi următorii ambasadori vom informa Departamentul Justiţiei al SUA despre orice încălcare a acestei legi de către companiile americane. În plus, simt că am obligaţia personală de a vă ajuta să atrageţi mai multe investiţii americane”, a spus Gitenstein.
El a vorbit şi despre sectorul energetic din România.
„Unii analişti declară că România ar putea redeveni centrul energetic al Europei, dacă naţiunea ar putea atrage cele zece miliarde de dolari necesare pentru modernizarea infrastructurii energetice şi pentru construcţia de noi centrale electrice. Dar aceste active sunt controlate de companiile de stat şi (adesea) administrate de persoane alese mai degrabă pentru legăturile lor politice decât pentru competenţa profesională. De regulă, companiile de stat generează mai multe datorii decât profit şi, în prea multe cazuri, sunt pline de corupţie. Nici un investitor competent nu îşi va încredinţa capitalul acestora”, a punctat ambasadorul american.
Potrivit acestuia, ultimul raport MCV al Comisiei Europene a indicat că în România s-au înregistrat „progrese reale, măsurabile, în lupta împotriva corupţiei”.
„DNA, Procurorul General şi ANI anchetează neîntrerupt acuzaţii de corupţie. Consiliul Superior al Magistraturii subliniază necesitatea responsabilităţii ce vine odată cu independenţa judiciară. Iar instanţele, în frunte cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, demonstrează din ce în ce mai mult curaj de a rezista presiunilor politice şi de a-i trage la răspundere pe cei care fură bogăţia poporului. Drept urmare, în ultimii doi ani, au fost condamnate pentru corupţie mai multe persoane decât în cei cinci ani anteriori la un loc; printre condamnaţi s-au numărat un fost prim-ministru, un fost ministru şi un fost judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a afirmat Gitenstein.
De asemenea, el a explicat că oamenii sunt motivaţi să devină productivi prin protejarea dreptului la proprietate, aplicarea previzibilă a contractelor încheiate de ei, oportunităţile de a-şi investi banii şi de a păstra controlul asupra lor, controlul inflaţiei şi schimbul valutar liber, oportunităţile de a-şi investi veniturile obţinând profit. Gitenstein a arătat că oamenii îşi pierd motivaţia într-o ţară în care sunt puţine astfel de oportunităţi sau dacă există posibilitatea ca veniturile ori profiturile lor să fie confiscate.
„Cel mai mare duşman al acestor instituţii economice este corupţia. Ea subminează credibilitatea acestor instituţii, generează cinism şi descurajează investiţiile”, a evidenţiat Gitenstein.
El a mai spus că acesta este şi motivul pentru care în ţări ca SUA, Norvegia, Olanda, Elveţia, Canada şi Marea Britanie nivelul de trai este mai ridicat.