„România ar putea redeveni releul energetic al Europei, creând astfel mii de locuri de muncă, dacă ar atrage 10 miliarde de dolari pentru a reconstrui infrastructura energetică. Dar investitorii străini nu îşi vor încredinţa capitalul companiilor deţinute de stat care practic deţin această infrastructură deoarece prea multe dintre acestea sunt conduse într-un mod prea ineficient şi incompetent”, a spus, joi, ambasadorul SUA, la prezentarea raportului „Priorităţi pentru România” de către Camera de Comerţ Americană din România.
El a adăugat că aceste companii de stat au rămas „sub controlul unui management care a fost ales mai mult pentru conexiunile sale politice decât pentru capacităţile de politici economice”.
Gitenstein a mai arătat că este important că guvernele României au acceptat funcţionarea MCV şi necesitatea reformelor privind anticorupţia şi statul de drept, precum şi reformele cerute de către FMI şi celelalte organizaţii internaţionale în schimbul împrumutului de 20 de miliarde de euro primit în 2009.
De asemenea, el a cerut comunităţii de afaceri să se mobilizeze pentru a transmite mai departe mesajul privind necesitatea îndeplinirii acestor reforme pentru ca România să devină atractivă pentru investiţiile străine.
„România nu are altă şansă decât competiţia într-o economie globalizată şi este extrem de important să duceţi mai departe mesajul că trebuie să fie atractivă şi pentru investitorii internaţionali, nu doar pentru mediul de afaceri intern”, a mai spus Gitenstein.