„Principala mea responsabilitate este să menţin relaţiile dintre cei doi şefi de stat şi dintre cele două guverne. În acest sens, vreau o Românie puternică, democratică şi solidă din punct de vedere economic, pentru că este în interesul naţional al SUA. Vrem o Românie puternică pentru că asta înseamnă să fie şi un aliat mai sigur şi mai stabil pentru SUA şi obiectivele sale de securitate naţională”, a afirmat Gitenstein într-o dezbatere privind diplomaţia.
El a spus că nu este diplomat de profesie, ci avocat, iar atunci când i s-a propus postul de ambasador s-a gândit, în primă fază, că nu este potrivit pentru el. „Am fost rugat de vicepreşedintele Biden şi preşedintele Obama să mă gândesc să fiu ambasador. (…) În esenţă, ei mi-au explicat că responsabilitatea mea ca diplomat va fi să-l reprezint pe preşedintele Obama la şeful statului din România, care este preşedintele Băsescu. Responsabilitatea mea este să menţin această relaţie”, a adăugat ambasadorul SUA.
Gitenstein a amintit, însă, că are origini româneşti şi că acest lucru, ca ambasador al SUA, îi dă o perspectivă unică asupra României.
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a participat, joi, la conferinţa „2Day Ambassador – 150 de ani de diplomaţie românească”, organizată de Fundaţia Ronald S. Lauder cu prilejul celebrării a 150 de ani de diplomaţie românească. Printre participanţi s-au mai aflat consilierii prezidenţiali Iulian Fota şi Cristian Diaconescu, precum şi viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.