Cercetătorii italieni au descoperit dovezi care ar putea demonstra că Giugiul nu este un fals, aşa cum cred unii oameni, şi că ar putea fi autentic.
Scepticii consideră că Giulgiul, care măsoară 4.26m pe 0.91m, este un fals ce datează în Evul Mediu.
Experţii de la Agenţia Naţională pentru Noi Tehnologii, Energie şi Dezvoltare Economică Sustenabilă din Italia au petrecut ani întregi încercând să refacă imaginea de pe Giulgiu. Ei au ajuns la concluzia că doar o lumină precum cea a laserelor cu ultraviolete ar putea să creeze o astfel de imagine, tehnologie care nu exista în Evul Mediu.
Prin urmare, cercetătorii sugerează că imaginea a fost creată de o explozie puternică de energie, ce a însoţit Învierea lui Iisus.
Secole întregi, oamenii au discutat autenticitatea Giulgiului, care este ţinut într-un cufăr cu climatizare, în Catedrala din Torino. Giulgiul este una dintre cele mai controversate relicve creştine, întrucât el prezintă imaginea unui bărbat cu barbă, care pare a avea răni de la cuie pe încheieturile de la mâini şi pe picioare. Unii oameni cred că este o dovadă a existenţei lui Iisus Hristos, alţii cred că este doar un fals. În 1988, testele cu radiocarbon au arătat că ţesutul datează din Evul Mediu, între 1260-1390.
Testul cu radiocarbon este controversat, însă, întrucât ţesutul era contaminat cu fibrele materialelor folosite pentru a repara Giulgiul, după ce a fost distrus de foc în Evul Mediu.
Arheologii israelieni au descoperit, însă, primul giulgiu în Ierusalim din perioada Crucificării. Ţesătura şi designul său sunt complet diferite de cele ale Giulgiului din Torino, spun ei.
Experţii au cerut mai multe teste asupra Giulgiului din Torino, însă Vaticanul a refuzat.