Potrivit programului BBC Panorama, 11 doctori şi un manager regional de la GSK au fost acuzaţi de acte de corupţie comise între 2010 şi 2012.
‘Este o ecuaţie simplă. Noi plătim doctorii care ne dau reţete. Nu plătim doctorii, nu există reţete pentru medicamentele noastre’, a declarat fostul reprezentat de vânzări de la GSK pentru regiunea poloneză Lodz, Jarek Wisniewski. De asemenea, un doctor şi-a recunoscut vinovăţia şi în schimb i-a fost suspendată sentinţa. Doctorul respectiv ar fi acceptat suma de 100 de lire sterline de la un reprezentat de vânzări al GSK pentru a ţine o singură prelegere pe care nu a mai ţinut-o.
În ceea ce priveşte GSK, compania a anunţat că un angajat al său a fost sancţionat pentru încălcarea politicii companiei, adăugând că va coopera cu investigatorii.
În 2012, GSK a plătit suma de trei miliarde de dolari, cea mai mare înţelegere din istoria industriei farmaceutice din SUA, după ce şi-a recunoscut vinovăţia pentru că a promovat două medicamente neaprobate. De asemenea, anul trecut GSK a fost acuzat de autorităţile chineze pentru că a plătit aproximativ trei miliarde de yuani (483 miliane de dolari) doctorilor şi oficialilor pentru a-i încuraja să utilizeze medicamentele sale.
Pe piaţa din România, GSK a anunţat, în vara anului trecut, că este în căutarea unui cumpărător pentru fabrica de medicamente Europharm pe care o deţine la Braşov, pe care o va închide, în 2015, dacă nu va găsi un investitor.
GSK este una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al cărei portofoliu are la bază o substanţială activitate de cercetare şi dezvoltare.