GlaxoSmithKline reduce masiv capitalul social ca etapă premergătoare închiderii firmei din România

Compania britanică GSK, una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, pregăteşte închiderea firmei din România prin care a operat divizia farmaceutică şi reduce semnificativ capitalul social al GSK SRL, care ajunge astfel la aproape 1.600 de lei, potrivit deciziei companiei-mamă, obţinute de Economica.net.
Cristina Şomănescu - joi, 10 oct. 2024, 22:05
GlaxoSmithKline reduce masiv capitalul social ca etapă premergătoare închiderii firmei din România

Compania britanică Setfirst Limited a decis reducerea capitalului social al GlaxoSmithKline SRL cu 453 de milioane de lei, suma antemenţionată urmând să fie restituită companiei-mamă, potrivit unei decizii a societăţii din 24 iulie, obţinute de Economica.net.
În urma acestei operaţiuni, capitalul social al GSK va fi aproape 1.600 de lei.

Până la data publicării articolului, oficialii GSK nu au răspuns întrebărilor Economica.net despre motivele plecării din România.
GSK SRL a operat divizia farmaceutică a companiei britanice şi a fost înfiinţată în 1995.

În iunie 2021 Consiliul Concurenței a autorizat tranzacţia prin care Sandoz AG a preluat de la GSK activitatea de comercializare a antibioticelor pe bază de cefalosporină, inclusiv mărcile Zinnat, Zinacef și Fortum.

În august 2020, Consiliul Concurentei a anunţat că a sancționat GSK SRL cu 11,9 milioane de lei pentru încălcarea unor angajamente pe care și le-a asumat în 2017 în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziţie dominantă.

Context

Consiliul Concurenței a încheiat în 2017 o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al GSK, după ce compania și-a asumat o serie de angajamente referitoare la medicamentele Avodart și Seretide, pentru a elimina îngrijorările de natură concurențială.

GSK a fost obligată sa furnizeze cele două medicamente pe piața din România timp de doi ani, în cantități care să acopere cererea pacienților, determinată pe baza datelor furnizate de surse independente.

În urma monitorizării implementării angajamentelor, Consiliul Concurentei a constatat nerespectarea parțială a acestora, prin încetarea comercializării a trei forme ale produsului Seretide înainte de termenul prevăzut, de doi ani. Prin acțiunile sale, GSK a determinat scoaterea acestor produse din lista de medicamente compensate a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a explicat Consiliul Concurenţei.

„Angajamentele asumate de GSK asigurau implementarea efectivă a reglementărilor în domeniu, care prevăd că un producător trebuie să aprovizioneze, cu precădere, piața națională, constituind o garanție suplimentară a faptului că pacienții români au acces la medicamentele relevante. Formularea de angajamente este o iniţiativă a companiilor implicate într-o investigație şi orice modificare ulterioară a acestora sau a modului de implementare se face doar în urma unei decizii a autorităţii de concurenţă. Astfel, încălcarea obligațiilor asumate reprezintă o faptă gravă, fiind pus sub semnul întrebării obiectivul urmărit, respectiv restabilirea mediului concurenţial”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

GSK e listată la bursa din Londra, cu o listare secundară la bursa din New York, şi este activă în domeniul cercetării, dezvoltării, distribuției și comercializării produselor farmaceutice.

Sursă foto: https://www.gsk.com/

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Au fost produse 44 din cele 390 de grinzi din beton pentru lotul 3 – secretar de stat
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Au fost produse 44 din cele 390 de grinzi din beton pentru lotul 3 – secretar ...
Asocierea Nurol - Makyol se află în grafic cu lucrările la lotul 3 Pietroasele - Buzău din A7 Ploiești - Buzău, potrivit secretarului de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu. Stadiul......
OMC estimează o creștere de 3% a comerțului mondial în 2025, în condițiile în care vor fi ținute sub control conflictele din Orientul Mijlociu
OMC estimează o creștere de 3% a comerțului mondial în 2025, în condițiile în care vor fi ținute sub control conflictele ...
Organizaţia Mondială a Comerţului a îmbunătăţit joi previziunile privind evoluţia comerţului mondial în acest an ...
Burduja: România lansează prima schemă pentru contracte pentru diferenţă. Vizăm pentru viitor scheme CfD pentru nuclear, stocare și eolian
Burduja: România lansează prima schemă pentru contracte pentru diferenţă. Vizăm pentru viitor scheme CfD pentru nuclear, ...
România lansează prima schemă pentru contracte pentru diferenţă şi este foarte important ca aceasta să meargă foarte ...
Ministerul Agriculturii va începe din 16 octombrie plata avansului din plățile directe finanţate din FEGA
Ministerul Agriculturii va începe din 16 octombrie plata avansului din plățile directe finanţate din FEGA
Ministerul Agriculturii urmează să înceapă, în 16 octombrie, achitarea avansului pentru plăţile directe finanţate ...