Globalworth prelungeşte seceta achiziţiilor imobiliare în România. Compania se concentrează pe dezvoltare şi modernizarea proiectelor existente

Deși s-a vorbit despre investiții imobiliare de 300 de milioane de euro ale Globalworth, Dimitris Raptis, Deputy CEO al Globalworth, spune că în următorul an compania va rămâne mai degrabă dezvoltator imobiliar în România. Asta nu înseamnă că nu caută clădiri sau terenuri noi, care să intre în portofoliul companiei, însă nu are nicio tranzacție iminentă. De asemenea, investitorul și dezvoltatorul imobiliar a inaugurat lobby-ul inteligent al imobilului office Globalworth Tower din zona Floreasca, care include şi o podea care produce energie.
Răzvan Zamfir - mie, 04 dec. 2019, 19:26
Globalworth prelungeşte seceta achiziţiilor imobiliare în România. Compania se concentrează pe dezvoltare şi modernizarea proiectelor existente

Compania a instalat o podea cinetică, o premieră mondială pentru o clădire de birouri, realizată de compania de tehnologie Pavegen, care transformă greutatea pașilor în energie electrică, utilizată ulterior pentru alimentarea altor mecanisme din lobby. Cele două suprafețe de podea instalate în Globalworth Tower au o arie cumulată de 40 metri pătraţi, cea mai mare dintr-o clădire de birouri din lume.

Fiecare pas făcut pe suprafaţa podelei Pavegen generează aproximativ trei jouli de electricitate şi cinci Watt/ persoană, ceea ce echivalează cu aprinderea a 3 becuri LED timp de o secundă sau 6 secunde de conversaţie pe un telefon inteligent.

Dar, compania nu se poate pronunța deocamdată asupra planurilor viitoare legate de podeaua cinetică. „Este un produs inovativ, o premieră mondială pentru o clădire de birouri, prin urmare ne dorim să analizăm rezultatele obținute pe termen scurt și mediu pentru a putea lua o decizie informată și responsabilă”, spun oficialii Globalworth.

De asemenea, compania a instalat cel mai mare perete verde natural într-o clădire de birouri din Europa de Sud şi de Est, cu 12 tipuri diferite de plante, beneficiază de un proces de întreținere conectat cu senzori și complet automatizat. Sistemul de 158 mp utilizează apă recirculată îmbunătățită nutriţional, care este tratată cu ajutorul osmozei. Fotosinteza este ajutată de proiectoare reglate la un nivel precis de luminozitate, dispuse de-a lungul grădinii verticale.

Altă caracteristică a Globalworth Tower e montarea celui mai mare perete interior de ecrane din sud-estul Europei, cu o suprafață de 110 mp şi o lungime de 50 m, a unui spațiu de relaxare pe 4 niveluri sub formă de gradene, care beneficiază de încălzire reglabilă, unic în România, construit din marmură și dotat cu încărcătoare pentru laptopuri şi pentru telefoanele compatibile cu tehnologia de încărcare prin wireless, iar printr-un proiect pilot unic în Europa Centrală şi de Est, realizat în parteneriat cu Schindler, 4 dintre lifturile din Globalworth Tower sunt dotate cu  proiectoare care rulează materiale video pe uşile exterioare.

În fine, Globalworth l-a recrutat pe robotul Pepper, să poarte dialoguri cu cei din clădire și să măsoare traficul și puterea generate de cei circa 30.000 de oameni care intră zilnic în imobil.

„Tehnologia face parte din ADN-ul companiei noastre, iar astăzi, datorită ei,  aducem birourile viitorului în prezent. Un loc de muncă în care putem genera energie prin mişcare, în care vizitatorii se pot relaxa şi lucra într-un lobby confortabil, înconjuraţi de elemente din natură și asistaţi de roboți, toate acestea sunt realitatea din cea mai mare comunitate de business din România, comunitatea Globalworth”, susţine Dimitris Raptis, Deputy CEO şi CIO la Globalworth.

Încadrată în Clasa A, cu 26 de etaje, o înălțime de 120 m și o suprafață închiriabilă de 54.000 mp, cu multipli chiriași și accesibilitate excelentă, Globalworth Tower este prima clădire din Sud-Estul Europei care a primit recunoaşterea LEED Platinum, cea mai ridicată certificare verde.

Investițiile companiei

Portofoliul companiei are o valoare totală de aproximativ 2,7 miliarde de euro. Peste 90% din acesta este reprezentat de active producătoare de venit, închiriate către aproximativ 500 de companii naționale și multinaționale.

„România e un core market pentru noi, dar pentru anul viitor avem câteva proiecte de finalizat. Al treilea turn în Globalworth Campus ( de 35.000 mp închiriabili), prin lunile ianuarie sau februarie, iar aproape de sfârșitul anului vom finaliza Globalworth Square. De asemenea, vom livra câteva extensii ale proiectului nostru industrial din Timișoara și construcția proiectului industrial din Constanța”, spune Dimitris Raptis.

Globalworth Square, imobil cu 14 etaje și circa 30.000 mp e dezvoltat în apropiere de proiectele de birouri Green Court, cumpărate de la Skanska. Compania va demara și proiectul logistic de la Constanța, din care a preluat jumătate de la omul de afaceri Sorin Preda, așa numitul Black Sea Vision, proiect logistic care presupune o investiție de peste 200 milioane de euro.

„Proiectele noastre sunt ocupate în proporție de 97%. Globalworth Campus e aproape complet închiriat, la fel și Globalworth Square, ne bucurăm de o cerere ridicată pe piață. În ceea ce privește investițiile, cred că în următoarele 12 până la 18 luni ne vom axa pe dezvoltare în România. După aceea, ne vom uita inclusiv la orașele de provincie, am făcut-o și în trecut, dar nu e nimic iminent. Oricum vedem creștere în special datorită companiilor care au dificultăți în a-și găsi forță de muncă în București și o caută în provincie”, explică Raptis.

Proprietățile din România și Polonia ale Globalworth ocupau la finalul lunii octombrie 1,1 milioane mp și erau evaluate la 2,7 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune asupra unei......
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...
Clinica Medikali prognozează că va realiza o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de lei până la sfârșitul lui 2024
Clinica Medikali prognozează că va realiza o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de lei până la sfârșitul lui ...
Medikali, clinică medicală privată cu acționariat 100% românesc și care aniversează doi ani de activitate, anunță ...