GNM: Suspiciune de contaminare a pânzei freatice în zona platformei IPRS Băneasa

Economica.net
10 05. 2013
surse_apa_27966300

Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia de Sănătate Publică şi Poliţia din Ilfov au fost sesizate, alături de Administraţia Naţională „Apele Române”, după ce un cetăţean din Voluntari, ce locuieşte în apropierea fostei Întreprinderii de Piese Radio şi Semiconductor – IPRS Băneasa, a reclamat că apa din puţul său este contaminată cu tricloretilenă, o substanţă toxică, folosită şi în procesul industrial.

Reprezentanţii instituţiilor sesizate au fost într-un control preliminar, joi, în zonă, şi au constatat că rezidentul respectiv avea şi buletine de analize care indicau o concentraţie foarte ridicată de tricloretilenă în apă. Însă, cum reclamantul a prelevat el însuşi proba, această analiză nu poate fi luată în considerare, impunându-se ca Administraţia Naţională „Apele Române” să preleveze probe din acel foraj, dar şi din altele din zonă şi să le analizeze.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu au mai precizat că tricloretilena nu este solubilă în apă, aşa că, teoretic, nu poate contamina pânza freatică.

La IPRS Băneasa, unde nu se mai desfăşoară nicio activitate din 2009, au rămas mai multe substanţe care erau folosite în procesul industrial, inclusiv tricloretilenă, în diferite recipiente, au mai spus reprezentanţii Gărzii de Mediu.

IPRS Băneasa a fost înfiinţată în 1962. În septembrie 2003, pachetul majoritar de 51,4 acţiuni al întreprinderii a fost cumpărat de compania Ogharit Trading CO Siria, controlată de omul de afaceri Omar Hayssam, iar ulterior IPRS Băneasa şi-a încetat activitatea.