Goana după cele mai profitabile dividende. Care sunt estimările brokerilor

Cu excepţia câtorva dintre „vedete“, multe dintre companiile listate la Bursa din Bucureşti au raportat  „doar creşteri modeste ale profitului net faţă de 2011“, potrivit analiştilor de la Tradeville. Aşteptările investitorilor au fost „ajustate negativ“, şi în consecinţă şi preţurile de piaţă, astfel încât profitabilitatea dividendelor estimate să fie cât mai mare, mai spun analiştii consultaţi de ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mie, 27 feb. 2013, 22:19
Goana după cele mai profitabile dividende. Care sunt estimările brokerilor

Randamente mari ale dividendelor, de peste  10%, adică substanţial mai mari decât rata medie a dobânzii la depozitele pe un an (6%), sunt de aşteptat de la puţine companii tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Performanţele probabile ale revelaţiei Conted Dorohoi (simbol bursier CNTE, randament 12,6%) şi Rompetrol Well Service (PTR, 12,4%) s-ar putea adăuga la cele ale cunoscutelor vedete ale Bursei, potrivit mediilor dividendelor estimate de echipele de analişti de la BCR, 3 mari case de brokeraj   (Broker Cluj Napoca, Tradeville, Prime Transaction) şi de la una dintre SIF-uri, consultate de  ECONOMICA.NET.

Liderii topului sunt SIF Transilvania (SIF3, 23,9%), SIF Muntenia (SIF4, 15,4%). La limită, în funcţie de gradul de alocare a profitului în dividende şi de preţ, ar putea fi incluse SIF Banat Crişana (SIF1, 11,1 %), Transgaz (TGN, 10,5%), SIF Moldova (SIF2, 10,1%) şi SIF Oltenia (SIF5, 9,2%).

Mai sus sunt menţionate mediile rezultate din cele cinci serii de dividende estimate. În tabelul ataşat sunt prezentate toate estimările de dividende primite la redacţia ECONOMICA.NET, de la cele cinci echipe de analişti, ca şi randamentele calculate cu preţurile din 27 februarie.

Măsura profitabilităţii

Dividendele sunt cu atât mai profitabile cu cât sunt mai mari, desigur, dar mai ales dacă sunt „cumpărate“ la preţuri cât mai mici, odată cu acţiunile companiilor care urmează să le distribuie.

Astfel că investitorii şi brokerii lor calculează randamentul dividendului unei companii, raportând valoarea (estimată sau oficială) a acestuia, la preţul pe acţiune.

Apoi randamentul dividendului se compară, de obicei, cu rata medie a dobânzii la depozitele pe un an (circa 6%), chiar dacă doar investitorii de portofoliu pe termen lung îşi ţin blocaţi banii un an întreg  în aceleaşi acţiuni.

Topurile

Cele mai multe acţiuni se încadrează în clasa randamentelor medii (între 5 şi 10%), potrivit clasificării lui Andrei Rădulescu, unul dintre analiştii seniori ai Broker Cluj Napoca: însăşi Bursa de Valori Bucureşti S.A. (BVB, 7,9%), OMV Petrom (SNP, 7,4%), Fondul Proprietatea (FP, 6,9%), transportatorul de petrol şi produse petroliere CONPET Ploieşti (COTE, 5,7%), Biofarm Bucureşti (BIO, 5,9%), ALRO Slatina (ALR, 5%).

La acestea, Prime Transaction  adaugă pe producătorul de medicamente Zentiva din Bucureşti (SCD, peste 7%), în funcţie şi de estimarea ratei de alocare a profitului în dividende şi de preţ. Prime Transaction ia ca reper randamentul de 6%.

„Randamentul net al dividendului în cazul OMV Petrom (SNP) depăşeste 6% în scenariul distribuirii a jumătate din profitul istoric obţinut de companie.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) ar putea distribui un dividend cu un randament net situat uşor sub pragul de 6%, conform propunerii administratorului FP, Franklin Templeton“, mai  estimează Prime Transaction.

Dintre companiile cu o capitalizare mai redusă, Rompetrol Well Service (PTR) „ar  putea surprinde pozitiv piaţa, cu un dividend în creştere cu peste 27%  (şi cu un randament estimat al dividendului de aproximativ 10%)“, spune analistul de la Broker Cluj Napoca.

La baza estimării se află politica de dividende din 2011, dar şi rezultatele din ultimele 4 trimestre disponibile.

De asemenea, producătoarea de material rulant Voestalpine VAE Apcarom (APC) din Buzău, ar putea propune un dividend brut de 0,063 RON / acţiune pentru exerciţiul financiar 2012, după o scădere a profitului net cu 30% în 2012, până la 5,04  mil. RON. Analistul de la Broker Cluj a luat în considerare o rată de distribuţie dividende de 93%, şi a ajuns la un randmanet de dividend de 8,5%.

Cu un randament de peste 7% se mai remarcă şi estimarea Broker Cluj privind Conpet (COTE), după o creştere a dividendului de  8%.

Dintre cele mai căutate acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cele ale Transelectrica (TEL) sau ale Erste Group (EBS) au performanţe mai curând modeste: sub 3% randament de dividend.

„După dividendul zero din 2011 la EBS, piaţa se aşteaptă acum la  un payout (rată de alocare din profit, n.r.) de  25%-30%, ceea ce s-ar traduce într-un  randament  foarte modest de  1,4%“, calcula acum două zile analistul de la Broker Cluj.

Ar mai fi de menţionat producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), al cărui randament de dividend este sub limita atractivităţii: 5%.

Mai avem urmărit seama câteva „surprize de serviciu“, printre care se numără Artego Tg Jiu (ARTE, 5,9%), Carbochim Cluj Napoca (CBC), producătorul de plase din sârmă, lanţuri şi arcuri Ductil Buzău (DUCL, 5,5%) şi fosta glorie a telefoniei Electromagnetica Bucureşti (ELMA, 2,3%), devenită negustoare şi producătoare de electricitate.

Sezonul dividendelor“ se află încă în febra estimărilor părţii de profit pe care companiile listate la Bursa din Bucureşti urmează să o distribuie pentru fiecare din acţiunile lor deţinute de investitori. Jocurile se vor face după ce conducerile  companiilor vor anunţa propunerile de dividende pentru adunările generale ale acţionarilor, în convocatoarele acestora.

AVERTISMENT

Cele de mai sus sunt rezultatele analizelor unor profesionişti ai pieţei, care se dovedesc a fi corect de cele mai multe ori, dar pot da şi greş. Prin urmare sunt utile, doar ca repere.

Estimările analitice ale autorului şi ale invitaţilor săi nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Programul de guvernare PNL. Ciucă: Vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2028 și vom crește salariul mediu net până la 7.000 de lei
Programul de guvernare PNL. Ciucă: Vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2028 și vom crește ...
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, sâmbătă, la Sinaia, că programul de guvernare al PNL prevede crearea a 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârşitul anului 2028 şi o......
S&P Global a îmbunătățit ratingul suveran al Turciei, pentru a doua oară în acest an
S&P Global a îmbunătățit ratingul suveran al Turciei, pentru a doua oară în acest an
Agenţia de evaluare S&P Global a îmbunătăţit, vineri, ratingul suveran al Turciei de la "B plus", până la "BB minus", ...
Alina Gorghiu: Cerem Guvernului să pună pe masă rapid un calendar clar de ridicare a centrelor regionale de recuperare pentru dependenți
Alina Gorghiu: Cerem Guvernului să pună pe masă rapid un calendar clar de ridicare a centrelor regionale de recuperare ...
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat, sâmbătă, la Sinaia, că centrele regionale de recuperare pentru dependenţi ...
Premierul Pedro Sanchez anunță un nou bilanț de 211 persoane decedate în urma inundațiilor din Spania
Premierul Pedro Sanchez anunță un nou bilanț de 211 persoane decedate în urma inundațiilor din Spania
Inundaţiile de proporţii care au avut loc săptămâna trecută în sud-estul Spaniei s-au soldat cu cel puţin 211 morţi, ...