Unele dintre preţurile celor mai căutate acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt deja prea mari, ca să mai promită randamente spectaculoase ale dividendelor, potrivit estimărilor Erste Research Group obţinute de ECONOMICA.NET.
Randamentul dividendului se calculează raportând dividendul la preţul acţiunii.
Cel mai mare randament ar urma să îl ofere şi în acest an dividendele SIF Transilvania (SIF3): peste 26%, la preţul acţiunii din acest început de an.
Dividendul estimat pentru SIF3 este de 0,1765 lei / acţiune. Analiştii de la BCR (membri ai echipei Erste Group Research) au estimat dividendele folosind ratele de alocare din profit înregistrate în anii trecuţi.
SIF Transilvania (SIF3) ar urma să dea şi un dividend mai mare decât anul trecut, cu doar 0,15 bani, dar mai mare.
Celelalte companii care ar putea da dividende brute mai mari în acest an sunt: Albalact (ALBZ), cu 0,0155 faţă de 0,0105 lei / acţiune anul trecut, SIF Oltenia (SIF5, 0,1804 faţă de 0,13 lei / acţiune) şi Transelectrica (TEL, 0,8 faţă de 0,404 lei / acţiune).
În afară de SIF3, randamente mari de dividende (dividendul aferent unei acţiuni / preţul acţiunii) mai oferă, la preţurile actuale, şi alte acţiuni, chiar dacă estimările dividendelor sunt inferioare plăţilor de anul trecut.
Cu o excepţie, Transgaz (TGN), numai preţurile societăţilor de investiţii financiare (SIF) permit acum randamente considerabil mai mari decât ratele dobânzi la depozitele de mai puţin de un an pentru populaţie (puţin peste 4% la un an).
Sunt şanse destul de bune ca randamentele SIF-urilor să nu scadă prea mult, dacă piaţa se va comporta ca anul trecut, când nu au avut loc mari schimbări de preţ în prima parte a anului.
Al doilea cel mai mare randament de dividend este cel al SIF Muntenia (SIF4), cu peste 14%, la un dividend de 0,1269 lei / acţiune. Urmează SIF Moldova (SIF2, aproape 12%, 0,1717 lei / acţiune).
Randamentul TGN este de peste 11%, la un dividend de 11,8101 lei / acţiune, pe jumătate din cel de anul trecut.
Preţul acţiunii Transgaz nu a absorbit încă efectul creşterii numărului de titluri de pe piaţă. Câteva milioane de acţiuni au fost puse în circulaţie, de către stat, prin oferta publică secundară din primăvara trecută, de vânzare a 15% din acţiunile TGN.
În fine, dintre acţiunile pentru care Erste a făcut estimări, doar SIF Oltenia (SIF5) mai prezintă un randament suficient de superior dobânzii: peste 9%, la un dividend previzibil de 0,1804 lei / acţiune.
Fondul Proprietatea (FP) ar putea da un dividend brut (impozabil) de 0,034 de lei / acţiune, ceea ce înseamnă în aceste zile un randament de 4%.
La fel de profitabilă este achiziţia pentru dividend a acţiunii OMV Petrom (SNP): un dividend estimat la 0,02 lei / acţiune, cu un randament de 4,3% la preţurile actuale.
Dintre acţiunile companiilor mai mici Biofarm (BIO) şi Antibiotice (ATB) au mai atras atenţia analiştilor de la BCR. De la Biofarm se aşteaptă un dividend de un ban pe acţiune, iar de la Antibiotice de doi bani.
În multe cazuri, randamentele estimate în aceste zile sun comparabile cu cele din februarie anul trecut.
Profiturile
Profiturile estimate pe 2013 sunt mai mari decât cele din 2012. Campioana este, desigur OMV Petrom (SNP), care va depăşi pentru prima dată pragul de un miliard de euro (la cursul mediu de anul trecut).
Profitul SNP a fost estimat de Erste la peste 4,59 miliarde de lei.
Transelectrica TEL) a obţinut cea mai generoasă estimare a creşterii de profit net, ca urmare a creşterii tarifelor: + 146%, până la 118 milioane de lei. Profitul Transgaz (TGN) ar creşte cu 18%, până la 389 de milioane de lei.
Profitul net estimat al BRD este de 220 de milioane de lei (pierderi de 299 de milioane în 2012).
De la Banca Transilvania (TLV) se aşteaptă o creştere de profit de 20%, până la 416 milioane de lei.
Randamentele dividendelor adeseori mult diferite faţă de cele calculate în funcţie de profiturile bugetate pentru 2013 şi de măsura în care aceste obiective au fost îndeplinite la jumătatea anului, aşa cum au fost estimate în septembrie anul trecut.