Ce dividende vor da în acest an companiile de la BVB şi cât de atractive mai sunt

Cel mai atrăgător dividend brut, propus deja oficial de o companie de la Bursa de Valori Bucuerşti (BVB), este de câteva ori mai profitabil decât dobânda la un depozit bancar pe un an sau chiar mai mult. Şi cele mai mici randamente ale dividendelor tot sunt mai avantajoase decât depozitele bancare. Sezonul dividendelor din acest an a debutat, însă, nu numai cu anunţuri oficiale şi cu estimări atractive, dar şi cu surprize nu tocmai plăcute.
Adrian N. Ionescu - mar, 11 mart. 2014, 22:04
Ce dividende vor da în acest an companiile de la BVB şi cât de atractive mai sunt

Dividendele propuse până în prezent, oficial, de managementul companiilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), oferă randamente între 15,6% (SIF Muntenia) şi 3,8% (Artego Tg. Jiu). Randamentul dividendului este raportul dintre valoarea acestuia şi preţul acţiunii companiei care urmează să-l plătească.

Dobânda medie la depozitele bancare pe termen de sub un an era de 3,78% în ianuarie, potrivit calculelor Băncii Naţionale a României  (BNR).

Spre deosebire de depozitele bancare pe un an contractate în ianuarie, dividendele se plătesc cu mai multe luni înainte de sfârşitul anului. Prin urmare, dividendul de 0,138 lei / acţiune SIF Muntenia (SIF4), încasat la vară, are un randament brut (impozabil) de  aproape 15 lei dintr-o sută investită în SIF4.

Pe de altă parte, depozitul bancar ar da înapoi în medie, abia în ianuarie 2015, sub patru lei la o sută depusă la bancă şi nici cinci lei peste mai mult de un an.

Alte mari companii de la BVB, ale căror acţiuni sunt printre cele mai căutate, vor da dividende a căror profitabilitate faţă de suma investită  variază între 6,1% (Romgaz, simbol bursier SNG) şi 13,9% (Nuclearelectrica, SNN), potrivit estimărilor SSIF Broker Cluj Napoca.

La preţurile actuale, randamentele dividendelor estimate pentru Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN) sunt de aproape 12%, respectiv 12,5%.

În general analiştii estimează dividendele  în funcţie de statisticile privind gradul de alocare din profit a sumelor pentru dividende , în anii anteriori.

Nu este cazul la Transelectrica (TEL, 1,8553 lei / acţiune) şi Transgaz (TGN, 23,824 lei / acţiune), pentru că o hotâre de guvern prevede o alocare de cel puţin 85% din profit. Statul este acţionar majoritar al celor doi operatori ai magistralelor naţionale de electricitate şi respectiv gaze naturale.

Randamentul estimat la SIF Moldova (SIF2) este de 11,5%, la un dividend de 0,1585 lei / acţiune.

Cea mai mare companie românească, OMV Petrom (SNP), nu va da nici jumătate din profitul său, echivalând cu circa 1,1 miliarde de euro, cel mai  mare înregistrat vreodată de o companie românească.

OMV Petrom (SNP) ar putea propune acţionarilor un dividend pe acţiune de peste 0,0279 lei / acţiune, potrivit unei estimări obţinute de ECONOMICA.NET  din surse apropiate companiei. Adică aproape exact cât cel de anul trecut.

Randamentul dividendului SNP este încă avantajos, de 6,4% şi ar fi şi mai atractiv (7,9%) cu dividendul estimat de SSIF Broker.

Un randament mai mare, de 8,2%, oferă oficial SIF Oltenia (SIF5), care cu un dividend de 0,16 lei / acţiune.

În fine, în cazul acţiunilor  Bursei de Valori Bucureşti (BVB) înseşi, randamentul dividendelor estimate la 1,236 lei/ acţiune este de 4.3%.

Surprizele

Cu cel mai profitabil dividend faţă de preţul de achiziţie al acţiunii, SIF Muntenia (SIF4) vine, însă, şi cu una dintre surprizele sezonului dividendelor din 2014.

Acţionarilor SIF4 li s-a propus să aleagă între dividend şi varianta dividendului zero, caz în care profitul ar fi reinvestit, după modelul SIF Banat Crişana (SIF1). Aceasta din urmă controlează, de fapt, soarta SIF4, fiind proprietara societăţii care o administrează.

SIF1 este la al doilea an fără dividende, astfel că mai mare este surpriza venită din partea Fondului Proprietatea (FP), al cărui administrator, Franklin Templeton, a propus de asemenea dividend zero.

Cazul FP este totuşi diferit, pentru că urmează să se distribuie acţionarilor 5% din capitalul social al companiei, dacă şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va fi de acord.

Luată ca un dividend (aşa cum Franklin Templeton şi propune, de altfel), porţia de 0,05 lei / acţiune, distribuibilă acţionarilor FP, din bani rezultaţi din reducerea capitalului social, conduce la un randament de 6,2%.

Anul trecut se vorbea de desfiinţarea de facto a marilor societăţi de investiţii de la BVB, din cauza presiunii pentru dividende mari exercitate de acţionari, care le-ar forţas să-şi vândă activele ca să aibă bani.

Acum, SIF Transilvania (SIF3) propune capitalizarea a 80% din profitul net de aproape 190 de milioane de lei şi distribuirea de acţiuni gratis.

Pentru fiecare acţiune deţinută se va da gratis una nouă. O acţiune SIF3 valorează în prezent 0,563 lei / titlu. Partea de profit care ar fi putut fi distribuit ca dividende este de circa 152 de milioane de lei, adică peste 0,139 lei / acţiune SIF3.

Randamentul ar fi de aproape 25% şi în acest an, ca şi în anii anteriori.

Acţiunea SIF3 a fost cea mai profitabilă în ultimii doi ani, din punctul de vedere al dividendelor, cu randamente de 23 şi 25%.

Companii mici

Al doilea cel mai profitabil dividend este propus tot de un fond de investiţii, iFond Financial România (IFR), care propune un dividend de 25 de lei / titlu.  La un preţ la BVB de peste 181 lei / titlu, randamentul IFR este de aproape 14%.

Cel mai puţin profitabil dividend oficial este al unei companii relativ mici, producătoarea de benzi de cauciuc pentru industria minieră Artego Tg. Jiu (ARTE), dar ale cărei acţiuni au fost foarte căutate în anii trecuţi. Preţul acţiunii ARTE a crescut de peste patru ori în 2012, dar cu mai puţin de 20% anul trecut.

Dividendul brut propus de ARTE este de 0,348 lei/acţiune, adică de doar 3,8% din preţul de piaţă acţiunii, de 9,1 lei / titlu.

Chiar şi aşa, în câteva luni beneficiul brut ar fi cât cel obţinut după un an întreg dintr-un depozit bancar.

Alte variante oficiale mai profitabile decât depozitele bancare sunt încă acţiunile Farmaceutica Remedia (RMAH, randament de 4,9%) şi ale producătorului de bere Bermas Suceava (BRM, 4,6%). Acestea se mai pot scumpi şi atunci randamentul scade.

Acţiunile sunt cu atât mai mici cu cât sunt ale unor companii mai mici, caci sunt mai puţin lichide, adică se găsesc mai greu la cumpărare şi li se găseşte mai greu vânzător.

Într-o situaţie similară se află şi Antibiotice Iaşi (ATB) şi Banca Comercială Carpatica (BCC), care deşi nu sunt tocmai mici au acţiuni nu foarte lichide. Dividendele estimate şi randmanetele aferente sunt de 0,0163 lei / acţiune ATB (2,7%), respectiv de 0,0159 lei / acţiune BCC (5,3%).

AVERTISMENT

Mai întâi:

Apariţia unor date şi ştiri noi pe piaţă, ca şi pur şi simplu schimbările percepţiilor investitorilor pot schimba evoluţiile şi pe parcursul unei singure zile. 

Estimările analitice nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă.

Responsabilitatea deciziilor de investiţii, ca şi de căsătorie sau de mers la război (cum zice proverbul), este exclusiv a celor care le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...