În jurul orei 6,50 GMT, cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna octombrie era în scădere cu 51 de cenţi până la 48,38 dolari, după ce în şedinţa precedentă a crescut cu 1,31 dolari, până la 48,89 dolari per baril. De asemenea, cotaţia barilului de ţiţei WTI de referinţă pe piaţa din SUA a scăzut cu 65 de cenţi, până la 45,27 dolari, după ce joi a încheiat şedinţa în creştere cu 1,77 dolari, până la 42,92 dolari.
Arabia Saudită consideră că un summit al ţărilor producătoare de ţiţei nu va reuşi să oprească declinul preţului petrolului, au anunţat joi surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Vineri, Goldman Sachs a revizuit în scădere estimarea privind cotaţia barilului de ţiţei WTI în 2016, la 45 de dolari, de la 57 de dolari prognozat anterior. În acest an cotaţia barilului de ţiţei WTI ar urma să se situeze la 48,1 dolari, de la 52 dolari anterior.
De asemenea, cotaţia barilului de ţiţei Brent se va situa la 49,50 de dolari anul viitor (de la 62 de dolari estimat anterior) iar în acest an la 53,70 dolari (de la 58,20 de dolari estimat anterior), a previzionat Goldman Sachs.
‘Piaţa petrolului se confruntă acum cu o supraproducţie mai ridicată decât am estimat şi ne aşteptăm ca excedentul să persiste şi în 2016. În acest context, am decis să revizuim din nou în scădere estimările privind preţul ţiţeiului’, a apreciat analistul Damien Courvalin de la Goldman.
Cotaţia barilului de ţiţei ar putea scădea la 20 de dolari dacă excedentul depăşeşte capacitatea de stocare şi nivelul producţiei nu încetineşte, au avertizat analiştii.