Creşterea ţărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud – n.r.) este mult mai importantă pentru sănătatea economiei globale decât soarta Greciei, întrucât aceste cinci cele mai mari ţări emergente pot contrabalansa uşor pierderile crizei europene, a spus Jim O’Neil, preşedintele Goldman Sachs Asset Management, pentru Russia Today.
„În contextul crizei europene, de exemplu, imi place să spun despre China că ea crează o economie echivalentă cu cea a Greciei în 11 săptămâni jumătate. Deci, puteţi şterge Grecia de pe hartă şi, în 11 săptămâni jumătate, China va crea o altă Grecie”, a adăugat O’Neil.
PIB-ul Chinei totaliza 7,26 mii de miliarde de dolari în 2011 şi, până în 2016, va depăşi cea mai mare economie din lume, SUA, potrivit unor prognoze ale Fondului Monetar Internaţional (FMI). Cele mai mari cinci ţări emergente din lume, BRICS, deţin 45% din populaţia lumii şi un sfert din economia mondială, în valoare de 13 mii de miliarde de dolari.
”Anul trecut, PIB-ul total al celor patru ţări (formula iniţială, fără Africa de Sud) a crescut cu 2,1 mii de miliarde de dolari. Această sumă reprezintă echivalentul PIB-ului Italiei pe15 luni. Deci BRICS a fost şi rămâne cea mai importantă poveste economică a generaţiei noastre”, a spus O”Neil, care a inventat termenul „BRIC”, în 2001.
În ceea ce priveşte criza zonei euro, sănătatea economiei europene depinde mai mult de protejarea politicii Băncii Centrale Europene (BCE) decât dacă Grecia părăseşte uniunea monetară sau nu, a mai spus O’Neil.
„Dacă BCE îşi va construi din timp o barieră de protecţie şi va aloca multă lichiditate mai ales Italiei şi Spaniei, va fi rău pentru Grecia, însă nu va fi rău pentru restul Europei”, a explicat O’Neil.