Goldman Sachs: India va avea în 2024 a cincea piață bursieră ca mărime din lume

Capitalizarea bursieră a companiilor indiene ar urma să crească de la 3.500 de miliarde de dolari la 5.000 de miliarde de dolari până în 2024, India devenind a cincea cea mai mare piaţă bursieră din lume, au apreciat luni analiştii de la Goldman Sachs, transmite Bloomberg, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 20 sept. 2021, 18:58
Goldman Sachs: India va avea în 2024 a cincea piață bursieră ca mărime din lume

În următorii doi-trei ani, capitalizarea bursieră ar putea creşte cu aproape 400 de miliarde de dolari în urma noilor Oferte Publice Iniţiale (IPO), susţine analistul Sunil Koul.

„Ne menţinem aşteptările unei redresări solide ciclice şi a unor fluxuri de numerar. În plus, potenţialul de creştere al noilor sectoare ale economiei sprijină opiniile noastre pe termen mediu”, apreciază Goldman Sachs.

Aceştia susţin că: „Investitorii pot găsi oportunităţi financiare atractive, atât timp cât nu plătesc în plus pentru creştere, aşa cum s-a văzut în randamentul pozitiv semnificativ al acţiunilor chineze din noile sectoare ale economiei în ultimul deceniu”.

India intenţionează să vândă în următorii patru ani active deţinute de stat în valoare de 6.000 de miliarde de rupii (80,90 de miliarde de dolari), conform planurilor de privatizare anunţate în bugetul pentru perioada 2021/2022, pentru a-şi întări finanţele publice şi a stimula creşterea celei de-a treia mari economii asiatice, a anunţat luna trecută Amitabh Kant, şeful organizaţiei guvernamentale NITI Aayog.

Urmează să fie vândute gazoducte, autostrăzi, active din domeniul feroviar şi de telecomunicaţii, şi facilităţi de depozitare, printre alte active, a informat Kant la o conferinţă de presă.

Autorităţile vor să listeze compania de stat Life Insurance Corp of India şi să privatizeze rafinăria Bharat Petroleum Corp Ltd şi operatorul aerian Air India Ltd.

Câştigurile din privatizare sunt cruciale pentru India, care a raportat un deficit fiscal record de 9,3% din PIB în anul fiscal care s-a încheiat la 31 martie 2021, când economia s-a contractat cu 7,3%. Guvernul vrea să reducă deficitul fiscal la 6,8% din PIB în anul fiscal care se va încheia la 31 martie 2022, când economia ar urma să înregistreze un avans de 10,5%.

 

Foto: Bursa din Mumbay. Sursa foto: Wikipedia.

Te-ar mai putea interesa și
Elon Musk „a explorat” modalităţi de înlăturare a premierului britanic K. Starmer înaintea următoarelor alegeri – Financial Times
Elon Musk „a explorat” modalităţi de înlăturare a premierului britanic K. Starmer înaintea următoarelor ...
Miliardarul Elon Musk a purtat discuţii private cu aliaţi despre înlăturarea din funcţie a premierului britanic Keir Starmer înaintea următoarelor alegeri generale din Marea Britanie, a......
Finlanda interzice privatizarea furnizării de apă din motive de securitate
Finlanda interzice privatizarea furnizării de apă din motive de securitate
Guvernul finlandez a propus ca municipalităţile să nu aibă voie să vândă către investitori privaţi facilităţile ...
După ce a beneficiat de aprovizionare gratuită cu gaze și curent electric, Transnistria e în fața unui coșmar. Nu are nicio resursă energetică
După ce a beneficiat de aprovizionare gratuită cu gaze și curent electric, Transnistria e în fața unui coșmar. Nu are ...
Locuitorii din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, resimt din plin oprirea livrărilor de gaze ...
Investiţiile BERD au atins un nivel record de 16,6 miliarde euro în 2024
Investiţiile BERD au atins un nivel record de 16,6 miliarde euro în 2024
Investiţiile realizate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au crescut cu 26% în 2024, până ...