Goldman Sachs a cumpărat platforma de depozite online a GE Capital Bank, într-o tranzacţie care s-a încheiat în luna aprilie. Cunoscută sub denumirea GS Bank, instituţia funcţionează deocamdată doar în format online şi permite deschiderea de conturi de economii şi investiţii în certificate de depozit. Chiar dacă nu a demarat o campanie de marketing, GS Bank a atras noi depozite în valoare de un miliard şi intenţionează să îşi extindă oferta de servicii prin oferirea de credite de nevoi personale.
‘Credem că există o oportunitate să deservim un segment de clienţii diferit de cei pe care nu i-am deservit până acum. Şi facem acest lucru într-un moment în care au loc foarte multe modificări în modul în care sunt oferite serviciile bancare pentru consumatori’, a declarat directorul GS Bank, Stephen Scherr.
Prin intrarea sa pe piaţa de retail banking, Goldman Sachs speră să creeze o nouă sursă de venituri într-un moment în care operaţiunile sale tradiţionale au probleme cu volatilitatea de pe piaţă şi înăsprirea reglementării. În cel mai grav moment al crizei financiare, Goldman Sachs s-a transformat într-un holding bancar tocmai pentru a avea acces la tipuri de finanţare care îi erau interzise anterior.
Stephen Scherr susţine că GS Bank va fi un competitor atât pentru băncile tradiţionale cât şi pentru cele care oferă servicii online deoarece beneficiază de o marcă recunoscută pe care majoritatea startup-urilor nu o au iar pe de altă parte nu are de acoperit costurile asociate cu o reţea de oficii bancare tradiţionale.
Analistul financiar Greg McBride precizează că nu este prima dată când o mare firmă de servicii financiare intră pe piaţa de servicii bancare online, dând drept exemplu ING şi American Express. McBride crede că băncile pur şi simplu răspund la preferinţele consumatorilor de a căuta online pentru cele mai bune oferte.