Într-un comunicat remis Autorităţii de supraveghere a pieţelor financiare din SUA, Securities and Exchange Commission (SEC), Goldman Sachs a precizat că două treimi din scăderea de cinci miliarde de dolari se datorează taxei pentru repatrierea banilor şi activelor deţinute peste hotare.
Anterior şi o serie de mari bănci europene precum Barclays, Credit Suisse şi UBS, precum şi grupul petrolier anglo-olandez Shell, au estimat şi ele că, pe termene scurt, noul cod fiscal le va afecta veniturile cu unu până la trei miliarde de dolari. Pe termen lung însă, reducerea taxelor pe companii ar urma să fie pozitivă pentru mediul de afaceri.
Congresul SUA a aprobat săptămâna trecută cea mai mare reformă fiscală din ultimii 30 de ani, care include reduceri de taxe pentru corporaţii şi contribuabilii înstăriţi. Noua lege scade în mod semnificativ taxele pentru companiile americane, de la 35 la 21%, le permite să repatrieze bani şi active păstrate peste hotare şi modifică de asemenea numeroase deduceri.
Goldman Sachs, care urmează să dea publicităţii la mijlocul lunii viitoare rezultatele pentru trimestrul patru, a raportat un profit net de 2,35 miliarde de dolari în trimestrul patru 2016. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca Goldman Sachs să raporteze un profit de 2,08 miliarde de dolari pentru trimestrul patru 2017.