Vom începe să punem în aplicare planurile noastre de rezervă’, a declarat Richard Gnodde, pentru postul de televiziune CNBC.
‘Pentru această primă perioadă vorbim de câteva sute de persoane’, a adăugat Gnodde.
Marile companii din sectorul financiar au avertizat încă de dinaintea referendumului din luna iunie a anului trecut că, dacă britanicii se vor pronunţa în favoarea Brexitului, vor fi nevoite să mute o parte din locurile de muncă de la Londra într-o ţară membră a Uniunii Europene.
Cea mai mare parte a operaţiunilor europene ale Goldman Sachs se derulează în prezent la Londra, unde grupul american are aproximativ 6.000 de angajaţi, printre care traderi, brokeri şi specialişti în finanţare pentru companii.
Richard Gnodde a explicat că, pentru moment, cea mai mare necunoscută este dacă Marea Britanie şi Uniunea Europeană vor cădea de acord asupra unor aranjamente tranzitorii pe durata celor doi ani de negocieri între Londra şi UE.
‘Nu putem miza însă pe aceste aranjamente, astfel că ne-am făcut planuri de rezervă şi vom începe să le punem în aplicare’, a spus directorul Goldman Sachs International.
Gnodde a precizat că, într-o primă fază, banca americană va începe să recruteze angajaţi în Europa continentală, dar va transfera şi o parte din angajaţii săi de la Londra, investind în acelaşi timp în infrastructură şi tehnologie, pentru a se asigura că operaţiunile sale destinate deservirii clienţilor vor fi funcţionale în momentul în care Marea Britanie va ieşi din UE.
Richard Gnodde a refuzat să spună care este ţara din Europa ce ar putea beneficia de pe urma acestor modificări, dar a reamintit că grupul Goldman Sachs are licenţe bancare în Franţa şi Germania, precum şi birouri în mai multe oraşe europene.
‘În următoarele 18 luni, vom îmbunătăţi aceste facilităţi, le vom extinde pe unele dintre ele şi, în paralel, ne vom majora efectivele, capacităţile şi infrastructura’, a precizat Gnodde.
Premierul britanic, Theresa May, urmează să activeze pe data de 29 martie 2017 articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care va declanşa procedurile de ieşire din Uniunea Europeană, urmând ca timp de doi ani să se deruleze negocierile care vor stabili relaţia viitoare a Marii Britanii cu Europa.