Goldman Sachs vede un potențial de creștere a prețului aurului la peste 3.000 de dolari uncia până la sfârșitul anului, pe fondul riscurilor geopolitice

Strategii de la Goldman Sachs cred că există și mai mult spațiu de creștere pentru metalul perceput ca investiție de refugiu, spunând că prețul acestuia ar putea depăși 3.000 de dolari pe uncie până la sfârșitul anului. Achizițiile de aur încearcă reducerea dependenței economiilor de dolarul american. Scenariile Goldman Sachs mizează pe o achiziție anuală de 6-7 milioane de uncii de aur de către băncile centrale în acest an.
Gabriela Ţinteanu - joi, 16 mai 2024, 22:10
Goldman Sachs vede un potențial de creștere a prețului aurului la peste 3.000 de dolari uncia până la sfârșitul anului, pe fondul riscurilor geopolitice

În 2024, prețul aurului a atins noi niveluri record, iar luna trecută metalul galben a depășit 2.400 de dolari pe uncie, datorită creșterii cererii globale pe fondul incertitudinilor economice și geopolitice. Strategii de la Goldman Sachs cred că există și mai mult spațiu de creștere pentru metalul perceput ca investiție de refugiu, spunând că prețul acestuia ar putea depăși 3.000 de dolari pe uncie până la sfârșitul anului.

 

Prețul aurului crește pe fondul tulburărilor geopolitice și al cererii băncilor centrale 

Unul dintre principalii factori care au determinat această revenire a prețurilor este cererea puternică de aur din partea băncilor centrale globale și a gospodăriilor asiatice. În China, provocările legate de redresarea economică după pandemie și deprecierea yuanului, care a pierdut aproximativ 5% față de dolarul american în ultimul an, fac ca aurul să fie și mai costisitor pentru consumatorii locali.

În ciuda acestui fapt, atât consumatorii chinezi, cât și Banca Populară a Chinei (PBOC) continuă să urmărească cu aviditate aurul. PBOC și-a mărit rezervele de aur timp de 17 luni consecutive, cu o creștere de 16% a deținerilor sale de aur în această perioadă, după cum a raportat Consiliul Mondial al Aurului. Numai în luna martie, PBOC a adăugat 160.000 de uncii de aur la rezervele sale.

În mod similar, țări precum Turcia, India, Kazahstan și unele din Europa de Est au fost cumpărători activi de aur în acest an. Această acumulare reflectă o tendință mai largă a băncilor centrale globale de a-și diversifica rezervele și de a-și diminua dependența de dolarul american.

Prețul aurului a înregistrat o scădere la sfârșitul lunii aprilie, dar sentimentul de creștere a revenit după ce factorii de decizie ai Rezervei Federale au dat de înțeles că s-ar putea să se întrevadă reduceri de rate ale dobânzilor.

Între timp, tensiunile geopolitice, în special în Orientul Mijlociu, au sporit, de asemenea, interesul investitorilor pentru lingouri. Aurul este considerat unul dintre cele mai vechi active de refugiu sigur, fiind martor al unei cereri puternice în perioadele de tulburări geopolitice și războaie.

 

Goldman Sachs crede că băncile centrale își vor majora achizițiile de uncii de aur cu 6-7 milioane anual

Invocând cererea robustă de aur din partea băncilor centrale de pe piețele emergente (EM) și a gospodăriilor asiatice, strategii de la Goldman Sachs și-au menținut proiecția de bază potrivit căreia metalul prețios va ajunge la 2.700 de dolari pe uncia troy până la sfârșitul anului, ceea ce reflectă o creștere de 17%.

Mai exact, specialiștii Goldman Sachs prevăd că, dacă sancțiunile financiare din SUA se intensifică într-un ritm similar celui din 2021, prețul aurului ar putea urca cu încă 16%, până la 3.130 de dolari pe uncia troy, „pe fondul achizițiilor suplimentare ale băncilor centrale de 7 milioane de uncii de aur”, au scris aceștia. „O astfel de creștere a indicelui nostru de sancțiuni financiare ale SUA ar fi similară cu adăugarea ipotetică a aproximativ două sau mai multe sancțiuni financiare ale SUA asupra Chinei sau șase sancțiuni financiare asupra Indiei”, au spus strategii.

Într-un al doilea scenariu, Goldman Sachs estimează că, în cazul în care spread-ul Credit Default Swap (CDS) pe cinci ani din SUA se lărgește cu o deviație standard (13 puncte de bază), prețul aurului ar putea crește cu încă 14%, ajungând la 3.080 de dolari pe uncia troy, determinat de achiziționarea de către băncile centrale a încă 6 milioane de uncii troy de aur anual.

„Pentru a fi clar, perspectivele geopolitice, fiscale și financiare, precum și impactul exact al acestora asupra cererii de aur a băncilor centrale și a prețului aurului sunt toate extrem de incerte. Acestea fiind spuse, exercițiul nostru subliniază valoarea de acoperire a aurului împotriva unor scenarii geopolitice sau financiare nefavorabile, în care portofoliile de acțiuni-obligațiuni ar avea probabil de suferit”, au adăugat strategii.

 

Cinci avantaje ale investițiilor în lingouri de aur

Unul dintre cele mai populare active de refugiu de pe piață, aurul și-a menținut poziția privilegiată și în 2024, când valoarea sa a înregistrat maxime istorice. Interesul tot mai mare pentru pentru acest metal, la nivel mondial, se observă cu ușurință – prețul său a crescut de la finalul lui 2023 cu 21%, ca urmare a cererilor mari de pe piață, mai ales din partea băncilor centrale și investitorilor. Dar aurul reprezintă o investiție preferată și de micii investitori, de toți cei care sunt atrași de siguranța pe care o aduce acest activ. Achiziționarea bijuteriilor din aur este o metodă populară de securizare a economiilor. Alături de aceasta, lingourile și monede de aur aduc avantaje semnificative celor care vor să-și diversifice portofoliul sau să se protejeze de inflație și pierderi de orice altă natură.

„Se poate opta pentru lingouri de diferite gramaje, pornind de la cele de 2 grame, până chiar și la 100 de grame. Lingourile din aur au avantajul că pot fi transformate imediat în lichidități. De altfel, produsul cu cea mai mare valoare tranzacționat în ultimii ani la CreditAmanet a fost un lingou din aur de 2,5 kg „, spune Cosmin Popovici, CEO CreditAmanet.

Perspectivele de creștere a prețului aurului fac acest activ de siguranță și mai atractiv. Astfel, dacă în decembrie 2023 prețul aurului era de aproximativ 60.000 euro/kilogram (2.066 de dolari/uncie), maximul istoric înregistrat anul acesta a fost de 72.500 de euro/kg (2.390 de dolari/uncie), ceea ce înseamnă o creștere de 12.500 de euro/kilogram.

Cele cinci avantaje:

  1. Sunt o protecție eficientă împotriva inflației

De-a lungul istoriei, aurul a oferit întotdeauna o protecție eficientă împotriva inflației. În perioadele când valoarea monedelor naționale scade (și odată cu ea și puterea de cumpărare), prețul aurului crește. Astfel, se transformă într-o rezervă strategică, pentru că nu este influențată de schimbările politice sau economice care afectează de obicei alte tipuri de active.

  1. Sunt o bună modalitate de diversificare a portofoliului

O diversificare eficientă a portofoliului se realizează prin identificarea unor investiții care nu sunt strâns corelate între ele. Aurul se poate combina într-un portofoliu de business cu acțiuni sau obligațiuni, pentru că este un activ mult mai stabil și reduce semnificativ riscurile.

  1. Cererea de aur este în creștere

În ultima vreme, pe piață a existat o cerere mare pentru active de refugiu, cum este aurul. Această tendință s-a manifestat în cazul băncilor centrale și marilor investitori, dar și la nivelul populației. „Din experiența noastră de retaileri în acest domeniu, am constatat că interesul pentru aur se menține ridicat. Anul trecut am avut o majorare cu peste 30% a cifrei de afaceri pe segmentul aur, iar în 2024 vizăm o creștere a veniturilor brute de peste 40%”, mai spune Cosmin Popovici.

  1. Aurul este capital recunoscut internațional.

Un beneficiu important al investițiilor în acest metal este valoarea sa standard în orice țară. La București, Paris sau Londra, prețul aurului este același. Mai exact, aurul are o valoare universală, pe care o păstrează nealterată indiferent de zona în care va fi tranzacționat.

  1. Lingourile de aur pot fi convertite cu ușurință în lichidități

Spre deosebire de alte tipuri de investiții, lingourile din aur au avantajul că, la nevoie, pot fi transformate în bani lichizi oricând și oriunde

 

 

Te-ar mai putea interesa și
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 mii de miliarde de dolari), a declarat joi un înalt oficial din statistică,......
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată ...
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...