Google a depus un brevet pentru jucării inteligente care pot interacţiona cu oamenii
Potrivit patentului depus de Google la ‘US Patent and trademark office’, în schiţa care însoţeşte documentaţia sunt desenate două jucării de pluş, un iepure şi un urs, care sunt dotate cu microfoane în zona urechilor, camere video integrate în ochi, speakere performante.
Jucăriile pot mişca capul în direcţia necesară stabilirii contactului vizual cu cei care se află în preajmă, pot înţelege anumite mesaje care le sunt transmise şi pot oferi anumite răspunsuri în baza unor propoziţii înregistrate.
Potrivit BBC, camerele video integrate în ochii jucăriilor verifică dacă o persoană a stabilit contact vizual cu jucăria.
Beneficiind de modalităţi de conectare la prin Bluetooth şi Wi-Fi, jucăriile pot gestiona controlul anumitor dispozitive inteligente din locuinţă, precum un televizor smart, putând astfel să pornească rularea unui film de animaţie pentru copii sau să încarce diferite fişiere muzicale, în funcţie de comenzile care le sunt transmise.
În brevetul depus se specifică că aceste jucării inteligente pot fi folosite ca o veritabilă telecomandă smart care poate gestiona totalitatea aparatelor electronice dintr-o locuinţă.
Richard Wayne DeVaul şi Daniel Aminzade sunt cei doi inventatori ai acestor dispozitive, care au fost înregistrate ca brevet în beneficiul companiei Google.
Înregistrarea acestui patent a atras atenţia organizaţiilor care se ocupă de protejarea dreptului la intimitate care au avansat ideea potrivit căreia un astfel de dispozitiv, conectat la internet, încalcă dreptul la intimitate.
Emma Car, director al organizaţiei Big Brother Watch, a declarat că aceste dispozitive, care au capacitatea să înregistreze conversaţii şi să controleze activitatea diferitelor aparate dintr-o locuinţă, atrag îngrijorări serioase privind dreptul la intimitate.
Dacă luăm în calcul că aceste dispozitive sunt dedicate în special copiilor, chiar nu sunt necesare. Copiii trebuie să aibă posibilitatea să se joace fără să aibă teama existenţei unei încălcări pasive a intimităţii lor, a declarat Emma Car, potrivit dailymail.co.uk.
În prezent asociaţiile pentru respectarea dreptului la intimitate al copiilor au cerut interzicerea comercializării păpuşei Hello Barbie, produsă de compania Mattel, care este dotată cu dispozitive de conectare Wi-Fi şi poate înregistra convorbirile pe care le poartă cu un copil.
‘Imaginaţi-vă că aveţi copii şi ei se joacă cu papuşa Barbie, dotată cu o antenă de conectare Wi-Fi, care înregistrează convorbirile şi apoi acestea sunt transmise unei corporaţii care analizează fiecare cuvânt pronunţat de copii pentru a identifica ce le place şi ce nu le place copiilor’, potrivit unui comunicat al organizaţiei ‘Campaign for a Commercial Free Childhood’ (CCFC), postat pe site-ul său de internet, relatează dailymail.co.uk.