Google a lansat un serviciu gratuit de streaming muzical, înaintea rivalilor de la Apple

Economica.net
24 06. 2015
play_music_genre_radio_640x425_43989900

Serviciul gratuit Google Play Music poate fi folosit de orice utilizator al dispozitivelor mobile Android, urmând ca în curând să apară şi o versiune pentru platformele care funcţionează cu sistemul de operare iOS.

Varianta gratuită a serviciului este susţinută prin mesaje publicitare şi oferă playlist-uri (în genul Songza) ce pot fi selectate în funcţie de preferinţele utilizatorilor. Google a preferat varianta oferirii de playlist-uri celei care oferă muzică gratuită la cerere, dar cu o încărcare mai mare de reclame, pe care o oferă Spotify. Varianta gratuită a serviciului Spotify a fost puternic criticată de muzicieni şi de producătorii muzicali care consideră că nu primesc suficienţi bani pentru folosirea muzicii lor. Google pare încrezătoare că nu va întâlni astfel de probleme. Astfel, în varianta cu plata a serviciului poate fi selectată şi ascultată muzica preferată, dar această muzică va putea fi ascultată şi în cadrul variantei gratuite, cu menţiunea că utilizatorii nu au controlul direct asupra melodiilor pe care le ascultă.

Elias Roman, managerul de produs pentru Google Play Music, susţine că este o strategie bună pentru că foarte mulţi utilizatori îşi doresc servicii muzicale gratuite şi lipsite de efort din partea lor. ‘Ei vor ca muzica să fie bună, să fie relevantă în funcţie de contextul în care se află, dar nu doresc să stea şi să-şi organizeze melodiile din playlist’, a declarat el pentru The Verge. Astfel, utilizatorii serviciului în variantă gratuită pot alege muzică pentru o anumită stare de spirit, un anumit gen, dintr-o anumită perioadă de timp sau pot opta pentru selecţii muzicale prestabilite pentru diferite activităţi (alergare, pentru condus, petreceri etc).

În cazul în care utilizatorii variantei gratuite a serviciului vor dori să treacă peste anumite melodii care nu le plac din selecţiile prestabilite, vor putea folosi funcţia skip doar de 6 ori pe oră. De asemenea, ei vor putea pune pauză în timpul melodiilor, dar nu vor putea da înapoi pentru a reasculta o anumită piesă şi nu vor putea nici să vadă ce melodie urmează.

Utilizatorii care plătesc pentru serviciul Google Play Music dispun de controlul deplin asupra listelor de melodii – pot adăuga şi scoate melodii, le pot edita, redenumi şi chiar le pot salva în memorie pentru a le asculta offline. Utilizatorii serviciului gratuit nu dispun de acces la aceste funcţii, un playlist ales de ei funcţionând ca un post de radio online. Un avantaj pentru serviciul Google Play Music este că orice utilizator care dispune de o conexiune de date suficient de rapidă poate asculta muzica în standardul 320kbps.